Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

NIOSH bangunkan program penyelesaian komprehensif masalah mental


Tarikh kemaskini: 07/08/2019

PUTRAJAYA, 7 Ogos (Bernama)-- Institiut Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan Negara (NIOSH) sedang membangunkan program penyelesaian secara komprehensif untuk membantu majikan dan pekerja menangani masalah kesihatan mental secara sistematik di tempat kerja.

Pengerusi NIOSH Tan Sri Lee Lam Thye berkata ini akan turut melibatkan pembangunan modul ‘Psychological First Aid’ (Pertolongan Cemas Psikologi) bagi membantu kedua-dua pihak berkenaan memberi  bantuan awal kepada mereka yang berhadapan dengan masalah mental di tempat kerja.

"Ini merupakan antara modul yang telah dirancang untuk disampaikan kepada industri.

"Pada akhirnya, NIOSH ingin menghasilkan majikan dan pekerja yang mampu membantu dan merujuk pekerja yang bermasalah kepada pihak kaunselor, pakar psikologi dan pakar psikiatri agar mereka mendapat terapi yang sewajarnya,” katanya.

Beliau membuat kenyataan itu bersempena perasmian Seminar Keselamatan dan Kesihatan Psikologi Pekerjaan 2019 anjuran bersama NIOSH dan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) di Kajang hari ini.

Beliau berkata usaha itu akan membolehkan NIOSH menjadi  pusat sehenti atau “one stop centre” kepada industri untuk rujukan dan bimbingan isu kesihatan mental di tempat kerja.

Untuk memastikan pembangunan dibuat secara holistik, Lee berkata NIOSH telah memulakan gerak kerja melalui kolaborasi bersama Kementerian Kesihatan, universiti awam dan swasta, pengamal kesihatan pekerjaan dan pengamal kesihatan mental di Malaysia.

Beliau berkata program tersebut akan dibangunkan secara berperingkat dengan fasa pertama memberi fokus terhadap usaha meningkatkan kesedaran tentang kesihatan mental dan menghapuskan stigma kesihatan mental di tempat kerja. 

“ Fasa berikutnya akan memberikan fokus terhadap pengurusan masalah kesihatan mental di tempat kerja melalui penglibatan majikan dan pekerja,”katanya.

Beliau berkata Data Tinjauan Kesihatan Mental Penjawat Awam 2017 mencatatkan 2,860 kes kesihatan mental manakala 576 kes turut dikesan di bawah Program Penilaian Pekerja (PPP) JPA pada tahun yang sama.

-- BERNAMA

   

 
 
     
   
 

Jho Low ajar percepat proses pengeluaran jaminan kerajaan - Saksi

 
     

Dr Md Farid pemimpin muda yang komited bawa idea pembaharuan dalam kerajaan - Aminolhuda

 
     

Balu Mejar Zahir pohon hentikan spekulasi kematian suaminya

 
     

Sebutan kes pengubahan wang haram US$248 juta Riza Aziz pada 24 Sept

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2019 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel