Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

DUN Sabah lulus RUU perbekalan tambahan pertama 2019


Tarikh kemaskini: 05/08/2019

KOTA KINABALU, 5 Ogos (Bernama) -- Dewan Undangan Negeri Sabah (DUN) hari ini meluluskan Rang Undang-Undang (RUU) Perbekalan Tambahan Pertama (2019) 2019 yang memerlukan peruntukan tambahan berjumlah RM337,423,659.

Terdahulu, Ketua Menteri Datuk Seri Mohd Shafie Apdal yang juga Menteri Kewangan negeri ketika membentangkan RUU itu berkata sebanyak RM243,720,537 atau 72.2 peratus daripada jumlah Anggaran Perbekalan Tambahan 2019 diperlukan bagi pelarasan akaun untuk mematuhi peraturan perakaunan.

Beliau berkata, daripada jumlah itu, sebanyak RM131,720,537 adalah untuk menyelesaikan Akaun Pendahuluan Diri, manakala baki RM112 juta untuk caruman kepada Kumpulan Wang Berkanun Negeri.

“Ini bermakna, hanya RM93,703,122 sahaja melibatkan pengaliran wang tunai dalam Anggaran Perbekalan Tambahan Pertama 2019, iaitu meliputi sejumlah 27.8 peratus daripada jumlah keseluruhan anggaran perbekalan tambahan berkenaan,” katanya.

Mohd Shafie berkata sebanyak RM24,152,856 daripada aliran wang tunai dalam anggaran perbekalan tambahan pertama itu disyorkan untuk menampung perbelanjaan penyelenggaraan sistem perparitan utama serta kerja-kerja pengairan dan saliran di seluruh Sabah.

Katanya, RM16,420,830 pula disyorkan bagi keperluan di bawah vot Perkhidmatan Am Perbendaharaan di bawah Kementerian Kewangan Negeri meliputi rawatan perubatan kepada anggota perkhidmatan awam, pembaikan kemudahan, bayaran pemberian dalam negeri, bayaran penyewaan kenderaan swasta dan membiayai pembelian kenderaan kerajaan.

Selain itu, katanya, sebanyak RM8 juta disyorkan untuk bayaran pemberian kepada Lembaga Perhutanan, Tabung Rayuan Derma Bencana Alam, perbelanjaan sambutan Hari Kebesaran Negeri, pemberian kepada Pihak Berkuasa Tempatan dan Majlis Sukan Sabah.

“Sejumlah RM42,629,436 pula disyorkan untuk membiayai perbelanjaan emolument seperti tunggakan gaji, elaun lebih masa, gantian cuti rehat dan perbelanjaan pentadbiran pejabat seperti penyelenggaraan bangunan dan kenderaan, pembeliasan aset, penyewaan pejabat, bayaran utiliti serta perkhidmatan keselamatan,” katanya.

Mohd Shafie berkata kesemua anggaran perbekalan tambahan itu adalah mustahak bagi melicinkan operasi jentera pentadbiran kerajaan khusus untuk tempoh suku tahun keempat 2019.

Sebanyak 17 Ahli DUN mengambil bahagian dalam sesi perbahasan usul berkenaan.

Persidangan DUN Sabah bersambung esok.

-- BERNAMA

   

 
 
     
   
 

Kes Letupan CityOne Megamall : Bicara pengarah mulai 28 Jan

 
     

SPR terpaksa guna pakai persempadanan semula tahun lepas

 
     

Pemanis sokong saranan Anwar Ibrahim semua majlis anjuran kerajaan wajib guna Bahasa Melayu

 
     

Ibu negara Indonesia di Kalimantan: Sarawak, Sabah terima tempias positif

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2019 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel