Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

Sambutan Bulan Kebangsaan tahun ini amat bermakna kerana bermula di Melaka - Gobind


Tarikh kemaskini: 02/08/2019

MELAKA, 2 Ogos (Bernama) -- Menteri Komunikasi dan Multimedia Gobind Singh Deo berkata sambutan Bulan Kebangsaan dan Kibar Jalur Gemilang menjadi amat bermakna pada tahun ini kerana ia bermula di Melaka.

Beliau berkata ini memandangkan negeri berkenaan pernah menyaksikan Perdana Menteri pertama Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra Al Haj mengumumkan tarikh kemerdekaan negara.

Beliau berkata untuk itu, Melaka dipilih sebagai lokasi Pelancaran Bulan Kebangsaan dan Kibar Jalur Gemilang 2019 yang akan dirasmikan oleh Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad, esok.

“Melaka jadi tempat pilihan kita kerana kalau ingat kembali sejarah Tunku Abdul Rahman, bila kembali (ke tanah air daripada London) dengan berita kita akan capai kemerdekaan, (diumumkan tarikhnya) di Melaka. Ini pentingnya kita pilih Melaka tempat kita lancar Bulan Kebangsaan dan kempen Jalur Gemilang tahun ini, dan ia amat bermakna untuk kita mulakan acara Bulan Kebangsaan ini di Melaka,” katanya di sini, malam ini.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas meluangkan masa selama lebih satu jam bagi meninjau persiapan sambutan pelancaran itu yang akan turut dihadiri Ketua Menteri Melaka Adly Zahari.

Turut hadir, Ketua Setiausaha Kementerian Komunikasi dan Multimedia Datuk Suriani Ahmad dan Ketua Pengarah Jabatan Penerangan Roselindawati Abdul Rahman.

Mengenai persiapan pelancaran, Gobind yang juga Pengerusi Jawatankuasa Induk Sambutan Bulan Kebangsaan 2019 menzahirkan rasa berpuas hati dan menyifatkan esok merupakan hari yang penting buat semua.

“Semua berjalan lancar di mana kita akan lancar kempen Jalur Gemilang dan ini satu permulaan sambutan Bulan Kebangsaan, dan selepas ini kita adakan acara sambutan kemerdekaan kita pada 31 Ogos di Putrajaya dan 16 Sept iaitu Hari Malaysia di Kuching, Sarawak.

“Esok permulaan rai Bulan Kebangsaan. Saya sangat berpuas hati dan saya lihat banyak yang telah dilaksanakan dan saya ucap terima kasih pada semua yang jayakan projek ini,” katanya.

Gobind dalam pada itu menyeru orang ramai supaya hadir bersama-sama meraikan majlis pelancaran berkenaan esok.

“Saya minta seluruh rakyat Malaysia di kawasan Melaka dan sekitar, yang dekat jauh, ayuh kita bersama-sama menjayakan acara ini,” katanya sambil menyasarkan kehadiran lebih 10,000 pengunjung.

Sementara itu, Gobind ketika ditanya mengenai tema sambutan Hari Kebangsaan tahun ini ‘Sayangi Malaysiaku: Malaysia Bersih'  semasa berlintas langsung bersama Radio Televisyen Malaysia (RTM) di sini berkata: “kita mengatakan ini adalah Malaysia Baharu dan satu lagi perkara yang kita beri penekanan adalah bagaimana kita pastikan Malaysia sebagai sebuah negara yang bersih daripada rasuah.”

“Dalam satu tahun yang pertama, kita lihat bagaimana kita telah melaksanakan beberapa perkara yang penting, yang menunjukkan bahawa kami komited kepada yang disebut sebagai Malaysia Bersih. Jadi semua ahli-ahli Parlimen misalnya mempromosi deklarasi berkenaan, kemudian kes-kes dikatakan berlakunya rasuah dan sebagainya tindakan telah pun diambil.

“Ia sangat penting kalau kita ingin wujudkan satu Malaysia yang baharu…saya rasa soal integriti sangat penting,” katanya.

-- BERNAMA

   

 
 
     
   
 

Dr Md Farid pemimpin muda yang komited bawa idea pembaharuan dalam kerajaan - Aminolhuda

 
     

Balu Mejar Zahir pohon hentikan spekulasi kematian suaminya

 
     

Sebutan kes pengubahan wang haram US$248 juta Riza Aziz pada 24 Sept

 
     

Michael Wong Duta Pelancongan Perak

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2019 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel