Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

Pembudayaan inovasi, kreativiti berteraskan STI perlu dipertingkatkan


Tarikh kemaskini: 02/08/2019

KANGAR, 1 Ogos (Bernama) -- Pembudayaan inovasi dan kreativiti membabitkan semua peringkat masyarakat perlu dipertingkatkan menerusi pelaksanaan program dan aktiviti berteraskan sains, teknologi dan inovasi (STI), titah Raja Muda Perlis, Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail.

Titah baginda, semua pihak khususnya guru, pelajar, ibu bapa, badan bukan kerajaan dan industri perlu memberi sokongan menyeluruh bagi meningkatkan kesedaran dan minat masyarakat terhadap kepentingan STI.

"Ledakan teknologi dengan Revolusi Industri 4.0 memerlukan kesiapsiagaan semua pihak kerana penerapan minat dalam bidang sains, teknologi, kejuruteraan dan matematik (STEM) perlu diberi perhatian serius.

“ Perkara ini amat penting bagi memastikan negara mempunyai modal insan berpengetahuan dan berkemahiran tinggi selari dengan keperluan negara menjelang tahun 2050," titah baginda ketika melancarkan Minggu Sains Negara peringkat negeri Perlis di Dewan Warisan di sini, malam ini.

Turut hadir, Timbalan Menteri Tenaga, Sains, Teknologi, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim, Isnaraissah Munirah Majilis.

Tuanku Syed Faizuddin turut bertitah penggunaan plastik dalam pembangunan hari ini yang semakin meningkat perlu ditangani secara bijak selari dengan hasrat kerajaan melalui penetapan sasaran dan inisiatif kementerian.

Menurut baginda, penguatkuasaan secara holistik terhadap kilang kitar semula sisa plastik khususnya kilang haram perlu dipertingkatkan.

Tuanku Syed Faizuddin bertitah Perlis juga tidak terkecuali kerana pintu masuk melalui Padang Besar dan Wang Kelian berpotensi menjadi laluan kemasukan sisa plastik.

Terdahulu, Isnaraissah Munirah dalam ucapannya berkata Minggu Sains Negara adalah antara inisiatif kementerian untuk memupuk minat masyarakat terhadap ilmu sains dan bagi menyokong usaha kerajaan dalam bidang STEM bagi menggalakkan pembangunan dan kemajuan STI negara.

-- BERNAMA

   

 
 
     
   
 

APM NS sedia hadapi sebarang kemungkinan bencana

 
     

Dr Mahathir, isteri cetus keterujaan di Pantai Chenang

 
     

Anwar setuju tindakan polis tahan individu dikaitkan dengan keganasan

 
     

Ibu mati, anak OKU dijumpai dahaga lapar dalam rumah di Skudai

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2019 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel