Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

Johor tubuh Jawatankuasa Tetap Alam Sekitar tangani isu pencemaran


Tarikh kemaskini: 28/07/2019

JOHOR BAHRU, 28 Julai (Bernama) -- Kerajaan Negeri Johor hari ini mengumumkan penubuhan Jawatankuasa Tetap Alam Sekitar bagi menangani isu pencemaran di negeri ini.

Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Kesejahteraan Bandar dan Alam Sekitar negeri Tan Chen Choon berkata jawatankuasa itu akan memfokuskan kepada tiga jenis kawalan pencemaran utama iaitu pencemaran air, pencemaran udara serta pengurusan buangan.

“Objektif utama penubuhan Jawatankuasa Tetap Alam Sekitar ini adalah bagi menangani isu-isu pencemaran di dalam negeri Johor melalui tindakan pemantauan dan penguatkuasaan punca-punca alam sekitar,” katanya dalam satu kenyataan di sini.

“Selain itu, Jawatankuasa Tetap Alam Sekitar ini akan menyelaraskan tindakan antara agensi melalui bidang kuasa masing-masing supaya tindakan bersepadu dapat diambil,” katanya.

Tan berkata jawatankuasa itu akan dipengerusikan oleh beliau sendiri dan dianggotai pelbagai agensi.

Beliau berkata setakat ini terdapat 25 agensi dan jabatan yang terlibat, namun, senarai akhir anggota-anggota jawatankuasa tersebut akan diumumkan selepas dimuktamad.  

Katanya penglibatan pelbagai agensi dalam jawatankuasa tersebut adalah amat penting kerana isu pencemaran bukan sesuatu masalah yang bersifat “silo”.

“Punca dan bentuk pencemaran adalah pelbagai dan memerlukan tindakan bersepadu yang pintar serta cekap demi kesejahteraan rakyat,” kata beliau.

-- BERNAMA

   

 
 
     
   
 

Jho Low ajar percepat proses pengeluaran jaminan kerajaan - Saksi

 
     

Dr Md Farid pemimpin muda yang komited bawa idea pembaharuan dalam kerajaan - Aminolhuda

 
     

Balu Mejar Zahir pohon hentikan spekulasi kematian suaminya

 
     

Sebutan kes pengubahan wang haram US$248 juta Riza Aziz pada 24 Sept

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2019 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel