Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

Durian 'Lima Jari' bakal jadi produk pengenalan bagi Melaka


Tarikh kemaskini: 27/07/2019

MELAKA, 27 Julai (Bernama) – Kerajaan negeri Melaka menerusi Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) negeri akan menjadikan durian baka baharu ‘Lima Jari’ sebagai  produk pengenalan bagi negeri itu.

Exco Jawatankuasa Pertanian, Pembangunan Usahawan, Koperasi dan Industri Asas Tani, Norhizam Hassan Baktee berkata durian tersebut adalah antara baka durian tempatan yang berkualiti tinggi berasal dari Asahan, Jasin.

“Jika sekali pandang ianya kelihatan seperti durian yang diimport dari negara jiran Thailand sebaliknya durian ini asli dari Melaka,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Melaka Fruit Fiesta 2019 di Melaka Tropical Fruit Farm, Sungai Udang hari ini.

Katanya durian tersebut mempunyai keunikan tersendiri, rasanya sedap, lemak, manis dan isinya tebal berbanding durian lain.

Beliau berkata berat sebiji durian baka Lima Jari adalah antara tiga hingga empat kilogram dan dijual pada harga RM12.00 sekilogram.

Norhizam berkata beliau melihat bahawa durian tersebut mempunyai potensi besar untuk dimajukan dan ianya akan dijadikan sebagai  produk pengenalan bagi  pertanian negeri ini.

Beliau berkata selain itu juga pihak FAMA sedang berusaha mengkomersialkan durian baka ‘Cinta’ atau dikenali juga sebagai durian baka ‘D88’ sebagai ikonik baharu bagi buahan bermusim di Melaka.

Norhizam berkata walaupun Melaka bukan pengeluar utama durian untuk pasaran eksport, negeri ini mengeksport sebanyak sembilan tan setiap bulan durian baka Musang King dalam bentuk sejuk beku ke pasaran negara China.

Katanya secara purata Melaka mengeluarkan kira-kira sebanyak 100 tan durian sebulan untuk pasaran tempatan yang dianggarkan bernilai kira-kira RM20 juta.

-- BERNAMA

   

 
 
     
   
 

Dr Md Farid pemimpin muda yang komited bawa idea pembaharuan dalam kerajaan - Aminolhuda

 
     

Balu Mejar Zahir pohon hentikan spekulasi kematian suaminya

 
     

Sebutan kes pengubahan wang haram US$248 juta Riza Aziz pada 24 Sept

 
     

Michael Wong Duta Pelancongan Perak

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2019 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel