Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

Harta, kekayaan Sabah perlu dikongsikan kepada semua rakyat - Mohd Shafie


Tarikh kemaskini: 27/07/2019

KOTA KINABALU, 27 Julai (Bernama) -- Harta dan kekayaan di Sabah perlu dikongsikan kepada semua rakyat sehingga ke akar umbi, kata Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Mohd Shafie Apdal.

Sehubungan itu, beliau berkata pembaharuan terhadap sistem pentadbiran di Sabah perlu dilakukan agar semua rakyat mendapat manfaat daripada kekayaan itu.

“Kita perlu pembaharuan dalam pentadbiran…ini lah masanya dan saya yakin perkara itu dapat dilakukan kalau kita mempunyai pendekatan untuk memboleh kekayaan ini dimanfaatkan semua rakyat.

“Saya sedar bahawa sebagai pemimpin bukan mudah untuk merealisasi perkara ini, namun apa yang  perlu kita lakukan adalah  kerjasama dan usaha kolektif daripada semua pihak dan bukan hanya daripada pihak kerajaan,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika merasmikan Majlis Konvokesyen Universiti Kolej Yayasan Sabah (UCSF), di sini hari ini.

Mohd Shafie berkata Sabah perlu melahirkan ramai anak-anak yang berilmu dan boleh berjasa dan menjadi aset negeri di masa akan datang.

“Kita sedar ramai anak-anak yang mempunyai keinginan dan komitmen tinggi untuk belajar namun tidak dapat melanjutkan pelajaran kerana ibu bapa tidak mampu. Oleh itu kerajaan akan berusaha membantu agar anak-anak itu mendapat pendidikan sehingga ke universiti.

“Sebagai kerajaan kita bukan sahaja mahu bangunkan negeri…tetapi kita juga mahu anak-anak kita berilmu dan mejadi modal insan kepada negeri ini,” katanya.

Mengulas mengenai majlis itu, Mohd Shafie mengucapkan tahniah kepada 274 graduan pertama yang dikeluarkan oleh UCSF sejak ditubuhkan empat tahun lepas.

“Saya juga difahamkan kebanyakan graduan ini telah bekerja dan ada yang menjalankan perniagaan sendiri…ini adalah berita gembira kerana kita sering mendengar masalah graduan menganggur terutamanya dikalangan bumiputera.

“Sebagai pemimpin kerajaan saya mahu garduan turut serta dan memberi sumbangan kepada pembangunan negeri…Oleh itu saya mahu UCSF terus menghasilkan graduan yang boleh menjadi tenaga kerja atau mempunyai keyakinan dan kemahiran yang diperlukan untuk berkecimpung dalam bidang keusahawanan, sekali gus mewujudkan peluang pekerjaan,” tambahnya.

-- BERNAMA

   

 
 
     
   
 

LZS akan terus beri kerjasama kepada SPRM dalam siasatan libatkan dana LZS dan RTM

 
     

APM NS sedia hadapi sebarang kemungkinan bencana

 
     

Dr Mahathir, isteri cetus keterujaan di Pantai Chenang

 
     

Anwar setuju tindakan polis tahan individu dikaitkan dengan keganasan

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2019 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel