t_kiQIfBYlw Paus Pilot Sirip Pendek pula muncul di perairan Terengganu
Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

Paus Pilot Sirip Pendek pula muncul di perairan Terengganu


Tarikh kemaskini: 26/07/2019

KUALA TERENGGANU, 26 Julai (Bernama) -- Selepas Paus Orca atau Killer Whale, Terengganu sekali lagi menjadi tumpuan apabila sekumpulan Paus Pilot Sirip Pendek pula ditemui muncul buat pertama kali di perairan negeri ini, pada Rabu lepas.

Ketua Cawangan Mamalia Marin, Institut Penyelidikan Perikanan (FRI) Rantau Abang, Mohd Tamimi Ali Ahmad berkata kumpulan paus itu ditemui berenang berhampiran Pulau Perhentian di perairan Besut dengan anggaran jarak dari pantai sejauh 30 kilometer dan kedalaman air antara 30 dan 35 meter. 

"Kejadian itu sempat dirakam beberapa nelayan yang sedang memancing menerusi satu video yang berdurasi 39 saat.

"Daripada rakaman dan percakapan nelayan itu, mereka memaklumkan saiz mamalia marin ini sangat besar dan banyak. Saya percaya paus tersebut adalah Paus Pilot Sirip Pendek atau nama saintifiknya Globicephala Macrorhynchus kerana kebiasaannya spesies ini memang sentiasa bergerak dalam kumpulan populasi yang banyak, 10 hingga 50 ekor," katanya dalam kenyataan hari ini. 

Pada 16 Julai lepas, sepasang Paus Orca muncul buat pertama kali di perairan Terengganu dengan kehadirannya dikesan berhampiran Pelantar Dulang Petronas di perairan Kerteh.

Mohd Tamimi berkata saiz dianggarkan bagi kumpulan Paus Pilot Sirip Pendek adalah antara tiga dan tujuh meter, manakala beratnya 1,000 hingga 3,000 kilogram (kg) untuk dewasa; dan anak haiwan itu, saiznya antara satu dan tiga meter serta beratnya antara 60 dan 500kg.

Mengikut rekod terdapat di FRI Rantau Abang, paus spesies itu tidak pernah melalui perairan Terengganu dan tarikh 24 Julai 2019 adalah hari bersejarah yang mencatat kemunculan pertama paus tersebut.

Beliau berkata kali terakhir Paus Pilot Sirip Pendek itu pernah direkodkan ialah di Sarawak pada 2013 dan terdampar mati di Labuan pada 2015.

Menurutnya, paus spesies itu merupakan pemangsa dalam rantaian pemakanan di ekosistem lautan dan kebiasaannya ia memburu dan memakan ikan, sotong, penyu, burung laut dan lain-lain. 

"Ada kalanya ia juga memakan sampah sarap dan plastik bertaburan di lautan kerana terdapat beberapa kes paus ini ditemui terdampar sakit dan mati di luar negara.

"Populasi Paus Pilot Sirip Pendek ini hidup di serata lautan di dunia dengan habitat digemari di kawasan laut tidak terlalu cetek, jauh dari pesisir pantai, laut sedikit panas serta mempunyai kepadatan makanan seperti sotong yang banyak...mungkin sebab itu, ia melalui perairan Terengganu kerana banyak sotong ketika ini dan menjadikan Laut China Selatan sebagai sebahagian laluan migrasinya,” kata beliau.

Beliau memberi contoh, seperti di perairan California, Amerika Syarikat, yang populasi paus itu sangat banyak ditemui ketika musim sotong, namun tidak akan kelihatan dan bermigrasi mencari tempat baharu sebaik sahaja musim sotong berkurangan di perairan tersebut. 

Paus Pilot Sirip Pendek itu mula menjadi terancam dan hampir pupus kerana kebanyakan nelayan di beberapa negara seperti Jepun, Amerika, Filipina, China, Taiwan, dan Vietnam menjadikan spesies itu sebahagian diet mereka kerana dagingnya mempunyai protein tinggi dan tekstur lembut. Malah, sesetengah bahagian badan lain juga dibuat ubatan dan lain-lain produk.

Dalam pada itu, beliau berkata paus itu tersenarai sebagai antara spesies marin terancam di Malaysia dan Jabatan Perikanan melindunginya melalui penguatkuasaan Seksyen 27, Akta Perikanan 1985 mengenai Mamalia Akuatik atau Penyu di Perairan Perikanan Malaysia dalam Peraturan-Peraturan Perikanan (Pengawalan Spesies Ikan Yang Terancam) 1999 (Pindaan) 2019. 

"Di peringkat antarabangsa, Paus Pilot Sirip Pendek ini dilindungi di bawah Kesatuan Pemuliharaan Alam Sekitar Antarabangsa (IUCN) sebagai antara spesies marin terancam di dunia.

"Sesiapa sahaja menemui spesies marin terancam sama ada masih hidup atau telah mati perlu menghubungi mana-mana Pejabat Perikanan Daerah atau Negeri atau Institut Penyelidikan Perikanan terdekat dengan segera kerana ini boleh menyelamatkan nyawa spesies marin terancam itu," katanya.

-- BERNAMA 


 

   

 
 
     
   
 

Usaha promosi produk tempatan melalui e-dagang langkah tepat - Saifuddin

 
     

Pesakit kanser tahap empat tangguh rawatan akibat kekangan kewangan

 
     

Sukarelawan sepenuh masa APM bakal terima perlindungan Perkeso

 
     

Aduan kebersihan tandas KLIA berkurang 80 peratus

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2019 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel