Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

Mekanisme bagi peminjam PTPTN dalam senarai CCRIS beli rumah pertama akan diperkenalkan - Zuraida  


Tarikh kemaskini: 25/07/2019

KUALA LUMPUR, July 25 (Bernama) -- Kerajaan akan memperkenalkan mekanisme bagi peminjam Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) yang disenaraikan dalam Sistem Maklumat Rujukan Pusat (CCRIS) untuk mendisiplinkan pembayaran kewangan mereka atas pinjaman perumahan.

Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Zuraida Kamaruddin berkata mereka masih merancang cara terbaik bagi membantu peminjam memiliki rumah mereka, termasuk kerjasama dengan  PTPTN dan bank tempatan.

Beliau berkata inisiatif ini akan membolehkan anak-anak muda memiliki rumah sendiri dan ia melibatkan pembelian semua jenis perumahan dan bukan hanya di bawah kementeriannya.

"Kredibiliti golongan  belia terutama di kalangan peminjam PTPTN masih ada ketika mereka memasuki pekerjaan pertama walaupun mereka tidak pernah membayarnya sebelum ini.

"CCRIS hanyalah satu skim maklumat tetapi pihak bank masih bebas untuk meluluskan atau menolak pinjaman perumahan untuk mereka ... Dalam satu cara , KPKT akan melaksanakan mekanisme itu bersama-sama dengan PTPTN untuk membantu mereka membayar pinjaman pendidikan dan perumahan , "katanya kepada pemberita selepas pelancaran Persidangan Harta  'Hi HOME' di sini, hari ini.

Turut hadir ialah Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman dan Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Hartanahbumi dotCom Sdn Bhd, Radzi Tajuddin.

Sementara itu, Syed Saddiq berkata Dasar Perumahan Belia dijangka dilancarkan pada bulan Oktober.

Beliau berkata skim Sewa Untuk Miliki  sekarang  yang akan dilancarkan September ini adalah inisiatif yang baik untuk golongan muda yang berpendapatan kurang daripada RM3,000 dan rumah itu berharga RM300,000.

"Pembeli tidak perlu membayar deposit tetapi boleh menyewa satu unit terlebih dahulu  dan selepas lima tahun, status kewangan mereka akan dikaji semula sama ada mereka layak membeli rumah itu," katanya.

Bakal pembeli rumah yang  mencari hartanah yang sesuai berdasarkan keupayaan kewangan mereka kini boleh berbuat demikian menerusi portal Hi HOME http://www.hihomes.my untuk mengenal pasti jumlah maksimum yang layak dan pinjaman bank tawaran yang sesuai, serta lokasi, jenis dan harga rumah.

Mengenai perkara itu, Radzi berkata ia juga menyediakan mereka dengan pelbagai opsyen dengan lebih daripada 90 projek dan 11,500 unit bernilai RM4.2 bilion, yang lebih separuh daripadanya berharga kurang daripada RM300,000.

-- BERNAMA

   

 
 
     
   
 

Agong, Raja Permaisuri berangkat ke majlis tahlil sempena Sambutan Hari Pahlawan

 
     

MA63: Anwar beri jaminan selesai secara baik bila tiba giliran jadi PM

 
     

Sekolah di Selangor boleh dapatkan topeng muka di pejabat daerah dan ADUN

 
     

Jerebu: JPBN Sarawak bersedia sekiranya diumum darurat jerebu

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2019 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel