Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

Pemulihan bekalan air secara berperingkat mulai 6 pagi esok


Tarikh kemaskini: 23/07/2019

KUALA LUMPUR, 22 Julai (Bernama) -- Pengurusan Air Selangor Sdn Bhd menyasarkan pemulihan bekalan air secara berperingkat susulan insiden pencemaran minyak diesel di sumber air mentah Sungai Selangor, akan bermula 6 pagi esok.

Ketua Jabatan Perhubungan Pelanggan dan Komunikasinya, Abdul Raof Ahmad berkata proses bagi meningkatkan paras kolam dan menstabilkan tekanan di sistem-sistem utama sedang dilakukan.

Dalam kenyataan, beliau berkata berdasarkan pemantauan sehingga 6 petang tadi, 16 peratus akaun pelanggan berdaftar yang menerima bekalan air secara terus telah pulih.

Pencemaran itu menyebabkan henti tugas Loji Rawatan Air (LRA) Sungai Selangor Fasa 1, 2 dan 3 (LRA SSP1, SSP2 dan SSP3) serta LRA Rantau Panjang semalam, sebelum keempat-empat loji itu kembali beroperasi pada 3.30 pagi tadi.

Situasi itu menjejaskan 1,222 kawasan dan 1,191,942 akaun pengguna di tujuh wilayah iaitu Kuala Lumpur, Petaling, Klang/Shah Alam, Kuala Selangor, Hulu Selangor, Gombak dan Kuala Langat.

Abdul Raof berkata sasaran pemulihan keseluruhan kawasan terjejas di Hulu Selangor dan Kuala Selangor ialah pada 6 petang hari Rabu (24 Julai);  Gombak (6 petang hari Khamis ( 25 Julai));  Klang/Shah Alam dan Kuala Lumpur (6 petang hari Jumaat [26 Julai]); dan Petaling dan Kuala Langat (9 pagi hari Sabtu [27 Julai]). 

Katanya, 97 lori tangki air termasuk bantuan daripada agensi dan operator air luar serta 34 lori tangki jumbo digerakkan bagi penghantaran bekalan kepada pelanggan.

Selain itu, 16 Pusat Khidmat Setempat (PKS) yang beroperasi 24 jam serta 17 lokasi pili awam bagi menyalurkan bantuan kepada pelanggan terjejas diaktifkan.

Henti tugas keempat-empat LRA berkenaan semalam merupakan yang kedua dalam tempoh kurang daripada seminggu, dengan penutupan pertama dilakukan pada Jumaat lalu, susulan pencemaran bau.

 LRA berkenaan membekalkan 60 peratus air terawat kepada pengguna di Selangor dan Kuala Lumpur.

-- BERNAMA 


 

   

 
 
     
   
 

PRK Kimanis: Pimpinan PH perlu fikir langkah menangi semula hati rakyat - Anwar

 
     

BN kekalkan kerusi Kimanis

 
     

Dr Mahathir mahu Bersatu Kedah kukuhkan parti - Mukhriz

 
     

MB Johor tegaskan Nur Dinie Damia negatif influenza A

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2020 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel