Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

Sabah perlukan modal insan berkemahiran tinggi bagi hadapi cabaran masa depan - Mohd Shafie


Tarikh kemaskini: 20/07/2019

KOTA KINABALU, 20 Julai (Bernama) — Sabah memerlukan modal insan yang berpendidikan tinggi dan mahir untuk menghadapi cabaran masa depan, kata Ketua Menteri Datuk Seri Mohd Shafie Apdal.

Beliau berkata Sabah masih membangun, oleh itu, modal insan berkemahiran tinggi adalah perlu dalam memastikan usaha pembangunan mapan dapat dibawa ke negeri ini.

"Kerajaan Sabah komited untuk memberi tumpuan kepada sektor pendidikan sebagai agenda utamanya untuk menghasilkan orang yang berpendidikan tinggi sebagai modal insan yang mahir, berkualiti dalam memacu pembangunan negeri pada masa akan datang," katanya dalam ucapan perasmian bangunan baharu Sekolah Menengah St Francis Convent di sini, hari ini.

Teks ucapan beliau dibacakan Pembantu Menteri Pendidikan dan Inovasi Sabah, Jenifer Lasimbang.

Mohd Shafie berharap bangunan sekolah baru itu akan memacu pelajar untuk mencapai kemajuan yang lebih besar, dan beliau juga yakin guru dan guru akan meneruskan usaha mereka dalam mengajar pelajar yang telah mengambil jalan menuju kejayaan melalui pendidikan.

Dalam ucapannya, Mohd Shafie juga mahu sektor pendidikan memberi tumpuan kepada keperluan untuk memelihara alam sekitar melalui program sekolah hijau untuk menyokong dan mengenali matlamat global untuk memajukan kemampanan alam sekitar, selain mewujudkan komuniti pembelajaran yang sihat serta bersemangat.

Ia akan meningkatkan bukan sahaja prestasi akademik  para pelajar tetapi juga tanggungjawab mereka terhadap memelihara alam sekitar, katanya.

— BERNAMA

   

 
 
     
   
 

Nelayan hilang ditemui lemas di Kuala Dungun pagi ini - bomba

 
     

Pekan Rantau Panjang kembali pulih

 
     

Pesta Pulau Pinang sasar 500,000 pengunjung

 
     

Malaysia perlu rebut peluang bangun pelancongan mesra Muslim

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2019 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel