Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

Guna teknologi moden bantu sektor pertanian berkembang, lahir petani berwawasan


Tarikh kemaskini: 16/07/2019
JOHOR BAHRU, 16 Julai (Bernama) -- Inovasi serta penggunaan teknologi moden penting dalam sektor pertanian bagi membolehkan industri berkenaan terus dipergiat, sekali gus mampu melahirkan petani berwawasan dan berpendapatan tinggi.

Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Agama Islam, Pertanian dan Pembangunan Luar Bandar negeri Tosrin Jarvanthi berkata pemikiran lebih kritis, konstruktif dan di luar kotak harus diterapkan untuk menjadi lebih berdaya saing.

Tambahnya, inovasi serta penggunaan teknologi moden juga memainkan peranan penting dalam meningkatkan pengeluaran dan mengurangkan kos.

"Teknologi moden seperti 'drone'  kini telah diperluas penggunaannya seperti dalam semburan racun dan membaja di kawasan ladang berskala besar seperti ladang kelapa sawit dan di sawah padi berbanding dahulu ia lebih kepada pemetaan tanah-tanah pertanian.

"Jika dulu penggunaan 'drone' sering dikaitkan hanya dengan ketenteraan, pengawasan, pemantauan trafik, cuaca namun kini sektor pertanian tidak ketinggalan dengan teknologi ini," katanya ketika berucap pada majlis penyampaian Anugerah Perkhidmatan Cemerlang (APC) 2018 dan Majlis Jasamu Dikenang & Hari Inovasi Tahun 2019 Jabatan Pertanian Negeri Johor, di sini hari ini.

Dalam mengekalkan Johor sebagai penyumbang nombor satu pengeluaran buah-buahan negara dan kedua dalam pengeluaran sayur-sayuran, pelbagai sudut perlu dilihat.

"Kita sedia maklum Johor adalah satu negeri penyumbang sektor agro makanan negara. Pencapaian ini adalah kesan atau output keberkesanan dalam penyampaian aktiviti pengembangan yang telah dilaksanakan.

"Peningkatan, pemantapan ilmu dan kemahiran dalam bidang pertanian perlu sentiasa dipergiat bagi menjamin kelestrian bidang pertanian dan hubungan serta komunikasi yang efektif dalam menyampaikan segala bentuk perkhidmatan kepada golongan sasar perlu sentiasa ditambah baik," katanya lagi.

Dalam majlis berkenaan, seramai 27 warga Jabatan Pertanian Johor menerima Anugerah Perkhidmatan Cemerlang 2018, 15 orang pesara dan bakal pesara menerima cenderahati  manakala Jabatan Pertanian Daerah Kluang memenangi 'Anugerah Daerah Perkhidmatan Pengembangan Inovatif'.

-- BERNAMA


 

   

 
 
     
   
 

Balu Mejar Zahir pohon hentikan spekulasi kematian suaminya

 
     

Sebutan kes pengubahan wang haram US$248 juta Riza Aziz pada 24 Sept

 
     

Michael Wong Duta Pelancongan Perak

 
     

740 membida nombor pendaftaran kenderaan siri ALL setakat petang ini

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2019 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel