Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

Pusat kawalan tempat kejadian di Pasir Gudang sudah ditutup


Tarikh kemaskini: 12/07/2019

JOHOR BAHRU, 12 Julai (Bernama) -- Pusat Kawalan Tempat Kejadian (PKTK) yang dibuka di Pasir Gudang, susulan insiden sesak nafas dan muntah-muntah melibatkan beberapa sekolah dipercayai akibat pencemaran sejak 20 Jun lepas, ditutup operasinya pada 12 tengah hari semalam.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Kebudayaan dan Warisan negeri, Mohd Khuzzan Abu Bakar berkata penutupan pusat kawalan di Tingkat 4, Menara Aqabah, itu dilakukan berikutan situasi yang bertambah baik di Pasir Gudang.

“Namun begitu, Majlis Perbandaran Pasir Gudang (MPPG) telah diarahkan oleh Pegawai Daerah Johor Bahru untuk menubuhkan Unit Bantuan Segera Kecemasan dan beroperasi serta-merta bagi menangani situasi jika didapati insiden berulang.

"Sehubungan itu, arahan telah dikeluarkan agar Mesyuarat Jawatankuasa Pemantauan Kesejahteraan Pasir Gudang diaktifkan segera mulai minggu hadapan,” katanya dalam kenyataan di sini, malam ini.

Mohd Khuzzan berkata sehingga pukul 4.00 petang tadi, tiada kes baharu dilaporkan berhubung insiden terbabit.

Beliau berkata secara keseluruhan, pemantauan kualiti udara yang dibuat oleh Jabatan Alam Sekitar (JAS) sejak seminggu lepas mendapati keadaan bertambah baik dan bacaan udara adalah dalam keadaan normal.

Menurutnya melalui pemantauan berterusan pihak JAS sehingga hari ini, 255 premis industri telah diperiksa, dan ada yang dikenakan tindakan mengikut Akta Kualiti Alam Sekeliling 1974.

"Sebanyak 125 kompaun dikeluarkan terhadap premis kerana kesalahan membabitkan buangan terjadual; 10 kompaun kerana kesalahan melibatkan efluen perindustrian, 59 notis arahan bagi mematuhi segala perundangan alam sekitar serta 11 perintah tahan operasi.

Turut dikeluarkan, satu kompaun melibatkan kesalahan kumbahan manakala tiga lagi merupakan arahan untuk disyorkan tindakan mahkamah," katanya.

-- BERNAMA

   

 
 
     
   
 

Agong, Raja Permaisuri berangkat ke majlis tahlil sempena Sambutan Hari Pahlawan

 
     

MA63: Anwar beri jaminan selesai secara baik bila tiba giliran jadi PM

 
     

Sekolah di Selangor boleh dapatkan topeng muka di pejabat daerah dan ADUN

 
     

Jerebu: JPBN Sarawak bersedia sekiranya diumum darurat jerebu

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2019 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel