Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

Kelab Rakan Kesihatan UTeM redah belantara kaji tumbuhan perubatan


Tarikh kemaskini: 12/07/2019

MELAKA, 12 Julai (Bernama) -- Kelab Rakan Kesihatan (KRK), Pusat Kesihatan, Pejabat Hal Ehwal Pelajar,Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM) telah menganjurkan program Hiking KRK 2019 di Bukit Batu Lebah, Selandar, Melaka, baru-baru ini bagi tujuan mendedahkan para pelajar tentang ilmu-ilmu perubatan mengunakan tumbuhan di dalam hutan.

Penasihat Kelab KRK, Dr. Suriya Abu Kassim berkata selain itu program itu juga bertujuan membina kesedaran di kalangan pelajar mengenai kepentingan menjaga dan menghargai alam sekitar dengan baik.

Beliau berkata  pemilihan lokasi Bukit Batu Lebah, Selandar dibuat kerana keunikan sejarah dan kepelbagaian flora dan fauna yang terpelihara di situ kerana kawasan berkenaan masih lagi terpencil dan kurang pengunjung.

“Pelajar diperkenalkan mengenai pelbagai jenis tumbuhan hutan seperti pokok Akar Dawai, pokok Tapak Kuda, pokok Liana, pokok Ara dan pokok Tongkat Ali Hitam,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Sementara itu, Pengarah Pusat Kesihatan UTeM, Dr. Muhamad Fuzi Saidin menyatakan sokongan terhadap pelaksanaan aktiviti seumpama ini kerana menurutnya program amat berguna kepada pelajar bagi mengenali dan mempelajari tumbuh-tumbuhan serta mengetahui tentang kebaikan dan kegunaannya.

-- BERNAMA

   

 
 
     
   
 

Dr Md Farid pemimpin muda yang komited bawa idea pembaharuan dalam kerajaan - Aminolhuda

 
     

Balu Mejar Zahir pohon hentikan spekulasi kematian suaminya

 
     

Sebutan kes pengubahan wang haram US$248 juta Riza Aziz pada 24 Sept

 
     

Michael Wong Duta Pelancongan Perak

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2019 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel