Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

PKS digesa manfaatkan platform eBay, tembusi pasaran global


Tarikh kemaskini: 10/07/2019

GEORGE TOWN, 10 Julai (Bernama) -- Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) Malaysia digesa memanfaatkan platform peneraju e-dagang global, eBay yang ketika ini diakses oleh 180 juta pembeli aktif dari 190 negara.

Ketua Pertumbuhan Penjual Asia Tenggara eBay, Wong Mei Inn berkata pada masa ini hanya terdapat 9,000 penjual aktif Malaysia dalam platform tersebut.

"Daripada jumlah itu, hanya 77 peratus penjual tersebut dalam eBay yang telah mula mengeksport produk masing-masing ke peringkat global dan majoritinya dalam perniagaan alat ganti, elektronik dan barangan pengumpul," katanya kepada pemberita selepas pelancaran bengkel latihan eBay di sini, hari ini.

Mengulas selanjutnya, Wong berkata salah seorang penjual tempatan dalam platform eBay itu berjaya mencatat jualan sebanyak US$34 juta (US$1=RM4.13) pada tahun lepas.

Menyentuh penganjuran program oleh e-Bay hari ini, beliau berkata bengkel 'Let's eBay' itu disediakan khusus untuk PKS yang tiada atau mempunyai pengalaman kecil selain bertujuan melonjakkan penggunaan e-dagang dalam kalangan perniagaan tempatan.

Selain e-Bay, program Akademi Let's eBay itu dianjurkan bersama pihak Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia (MATRADE) dan Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC) dengan sasaran membantu usahawan memulakan perniagaan e-dagang selain mendapat akses kepada pembeli aktif di pasaran global.

Wong berkata, pendaftaran bagi program itu dijalankan sehingga akhir bulan ini.

Sementara itu, Pengerusi Jawatankuasa Perdagangan Dalam Negeri dan Antarabangsa Pulau Pinang, Datuk Abdul Halim Hussain berkata usahawan dan pemilik perniagaan perlu merebut peluang dan menceburi bidang e-dagang bagi mengembangkan perniagaan masing-masing.

Menurutnya, kerajaan negeri turut menetapkan sasaran penembusan dan pelaksanaan e-dagang sebanyak 30 peratus dalam kalangan usahawan bagi tempoh lima tahun akan datang.

"Ekonomi negeri ini menawarkan banyak peluang, khususnya sejajar dengan kedudukan Pulau Pinang sebagai hab pembuatan berteknologi tinggi bagi jenama global," katanya.

-- BERNAMA


 

   

 
 
     
   
 

JAS Johor pergiat pemantauan di sungai tercemar, kritikal di Pasir Gudang

 
     

Libatkan nama bekas MB sebagai calon PH Tanjung Piai, cubaan gugat keharmonian PH

 
     

Kastam Kelantan rampas pil kuda bernilai RM2.7 juta

 
     

Penjawat awam Kedah dapat bayaran khas RM750

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2019 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel