Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

UMS bersama Swiss German University jalankan penyelidikan tangani masalah penyakit tibi


Tarikh kemaskini: 10/07/2019

KOTA KINABALU, 10 Julai (Bernama) -- Universiti Malaysia Sabah (UMS) dengan kerjasama Swiss German University (SGU) di Indonesia sedang menjalankan penyelidikan tentang kaedah untuk mengurangkan jangkitan penyakit tuberkulosis (tibi) yang menjadi masalah utama khususnya di Sabah.

Pengarah Institut Penyelidikan Bioteknologi UMS Dr Zarina Amin berkata UMS dan SGU telah memperoleh geran bagi tempoh dua tahun untuk menjalankan penyelidikan itu yang dimulakan sejak enam bulan lepas di makmal ujikaji UMS.

Beliau berkata geran berjumlah RM200,000 hasil sumbangan daripada “UMS Matching Grant” dan “Geran Kolaborasi Luar” dari SGU, juga berjumlah RM200,000, bertujuan membuat penyelidikan dan mengenal pasti sebatian yang menyebabkan tibi.

“Tujuan penyelidikan itu dibuat ialah untuk mencari kaedah yang efektif bagi mengurangkan jangkitan penyakit tibi di negeri ini memandangkan jumlah pesakit yang menghidap tibi di Sabah sentiasa meningkat,” katanya ketika ditemui pemberita pada Simposium Bioteknologi kali ke-6 anjuran UMS di sini hari ini.

Simposium yang berlangsung selama dua hari bermula hari ini bertemakan “Biotechnology in Sustainable Development Goals” dirasmikan oleh Timbalan Menteri Tenaga, Sains, Teknologi, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim Isnaraissah Munirah Majilis.

Sementara itu, naib pengarah penyelidikan SGU Dr Kholis Abdurachim Audah berkata kolaborasi antara kedua-dua universiti kini berjalan baik dan mereka kini dalam proses untuk mengambil ekstrak bakau untuk diuji ke atas kuman tibi dan denggi.

Beliau yang juga presiden pengasas Persatuan Bioinformatik dan Biodiversiti Indonesia (ISBB) berkata di peringkat ini bahan-bahan untuk ujian penyelidikan ke atas virus penyakit tibi dan denggi itu berasal dari Sabah.

“Tetapi untuk peringkat berikutnya nanti, kami harap dapat menjalankan ujian dalam cara yang serupa menggunakan ekstrak bakau yang diperoleh dari kedua-dua Sabah dan Indonesia,” tambah beliau.

-- BERNAMA

 

 

 

 


 

   

 
 
     
   
 

Kes Letupan CityOne Megamall : Bicara pengarah mulai 28 Jan

 
     

SPR terpaksa guna pakai persempadanan semula tahun lepas

 
     

Pemanis sokong saranan Anwar Ibrahim semua majlis anjuran kerajaan wajib guna Bahasa Melayu

 
     

Ibu negara Indonesia di Kalimantan: Sarawak, Sabah terima tempias positif

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2019 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel