Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

Gangguan kesihatan berlaku lagi di empat sekolah Pasir Gudang hari ini


Tarikh kemaskini: 07/07/2019

JOHOR BAHRU, 7 Julai (Bernama) -- Seramai 11 pelajar dari empat sekolah di Pasir Gudang dilaporkan mengalami lagi simptom pening, loya dan muntah, hari ini.

Pelajar itu adalah dari Sekolah Kebangsaan Kota Masai 2, Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Taman Nusa Damai, SMK Tanjung Puteri Resort dan SMK Pasir Putih yang sebelum ini pernah dilanda simptom sama.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Kebudayaan dan Warisan negeri Mohd Khuzzan berkata semua pelajar bagaimanapun direhatkan di sick bay (bilik kecemasan) sekolah dan tiada mangsa yang mendapatkan rawatan saringan di Klinik Kesihatan Pasir Gudang dan Klinik Kesihatan Masai setakat 4 petang ini. 

Selain itu, tiada pesakit baharu juga dimasukkan ke wad hospital dan setakat ini keadaan masih terkawal, katanya dalam kenyataan di sini, hari ini.

Tambah beliau, Jabatan Alam Sekitar (JAS) pada masa sama telah menjalankan pemeriksaan terhadap 212 premis industri di Pasir Gudang dan mengeluarkan 108 kompaun bagi kesalahan buangan terjadual, 10 kompaun kerana efluen perindustrian dan satu kompaun berkaitan kumbahan (tangki septik).

Sebanyak 51 notis arahan, 11 perintah tahan operasi dan tiga syor tindakan mahkamah turut dilakukan.

Beliau meminta orang ramai yang melihat atau mengesyaki sebarang aktiviti mencurigakan berkenaan pembuangan sisa toksik haram di kawasan mereka agar segera membuat aduan kepada JAS di talian bebas tol 1800882727 atau melalui eaduan.doe.gov.my.

-- BERNAMA 

   

 
 
     
   
 

Agong, Raja Permaisuri berangkat ke majlis tahlil sempena Sambutan Hari Pahlawan

 
     

MA63: Anwar beri jaminan selesai secara baik bila tiba giliran jadi PM

 
     

Sekolah di Selangor boleh dapatkan topeng muka di pejabat daerah dan ADUN

 
     

Jerebu: JPBN Sarawak bersedia sekiranya diumum darurat jerebu

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2019 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel