Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

"Superfruits" akan ditanam di Balik Pulau - Chow Kon Yeow


Tarikh kemaskini: 28/06/2019
BALIK PULAU, 27 Jun (Bernama) -- Pulau Pinang tidak lama lagi akan mempunyai ladang yang menghasilkan tiga “superfruits’ seperti buah gac, buah tin dan limau jari untuk memenuhi keperluan domestik, kata Ketua Menteri Chow Kon Yeow di sini malam ini.

Beliau berkata pada masa ini, ramai penduduk tempatan tidak sedar bahawa buah-buahan ini boleh dihasilkan secara tempatan kerana ia biasanya ditanam di tanah asing dan tiga entiti perniagaan, Kumpulan JT F & B, Goche Corporation dan Ironman Trading, merancang untuk memulakan JT Superfruits dengan mempunyai ladang superfruits di sini.

"Memandangkan pengeluar tempatan mempunyai kemahiran dan pengetahuan yang diperlukan dalam bidang ini, pengguna di Malaysia kini boleh menikmati buah segar tanpa perlu pergi jauh," katanya selepas menyaksikan pelancaran program “Penang Kia, Malaysia Boleh!” oleh tiga syarikat di sini.

Yang Dipertua Negeri Pulau Pinang, Tun Abdul Rahman Abas melakukan majlis pelancaran program tersebut.

Turut hadir isterinya, Toh Puan Majimor Shariff, Timbalan Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya Muhammad Bakhtiar Wan Chik, Ahli Dewan Undangan Negeri Pulau Betong Mohd Tuah Ismail dan Ahli Dewan Undangan Negeri Air Itam Joseph Ng.

Chow berkata inisiatif ini juga sejajar dengan salah satu inisiatif utama visi Pulau Pinang 2030 untuk memodenkan dan mempelbagaikan pertanian di negeri ini.

-- BERNAMA

   

 
 
     
   
 

KYP Advanced Skills dialukan dalam penubuhan De' Royal Azizah Culinary School

 
     

Pindaan kaedah ujian memandu untuk laksanakan e-testing - Loke

 
     

Kejayaan sesuatu penyampaian diukur kepuasan pelanggan - Aminuddin

 
     

Pasukan bola sepak Sabah, peserta Unduk Ngadau sertai perarakan Hari Kebangsaan

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2019 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel