Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

CMSCI tidak bercadang naikkan harga simen


Tarikh kemaskini: 25/06/2019

KUCHING, 25 Jun (Bernama) -- CMS Cement Industries Sdn Bhd (CMSCI), anak syarikat Cahya Mata Sarawak Bhd, tidak bercadang untuk menaikkan harga simennya dalam masa terdekat ini, kata Ketua Pegawai Eksekutifnya Suhadi Sulaiman.

Beliau yang memberi respons kepada gesaan Menteri Kewangan Lim Guan Eng agar pihak berkuasa menyiasat perbezaan harga simen antara Sarawak dan Semenanjung Malaysia berkata siasatan tu akan menunjukkan CMSCI tidak menaikkan harganya sejak Januari 2016.

“Kami mengalu-alukan siasatan itu atas dua sebab…. Pertamanya, ia akan menunjukkan perbezaan harga itu adalah semata-mata disebabkan perang harga agresif baru-baru ini yang membawa kepada penggabungan dan pengambilalihan industri di Semenanjung Malaysia. 

“Keduanya, siasatan itu juga akan betul-betul menunjukkan bahawa Sarawak bukan dan tidak pernah menjadi monopoli simen,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.  

Lim berkata satu siasatan diperlukan untuk menentukan sama ada amalan monopoli perindustrian tempatan di Sarawak telah menyebabkan harga simen yang tinggi di negeri itu. Harga simen di Sarawak, katanya, jauh lebih tinggi berbanding di Semenanjung. 

Suhadi berkata pemain industri lain dialu-alukan untuk membuka kedai di negeri ini tetapi memilih untuk tidak memasuki Sarawak kerana kos pemula awal bagi pembangunan prasarana dan pengangkutan menjadikan ia tidak berdaya maju. 

Menurutnya, CMSCI dapat mengimbangi dan menyebarkan kos operasi tahun demi tahun dengan beroperasi selama lebih 40 tahun.

“CMSCI akan bekerjasama dengan telus dan terbuka kerana sebarang siasatan akan menunjukkan kami beroperasi pada tahap integriti perniagaan dan runcit tertinggi,” katanya. 

-- BERNAMA 

 


 

   

 
 
     
   
 

Seksyen 5 tol WCE dibuka mulai 10 malam ini

 
     

Banjir: Tiga daerah di Sabah terjejas setakat 12 tengah hari

 
     

17 kampung di Membakut, Beaufort terjejas banjir

 
     

Hutang awam kerajaan negeri Perlis meningkat kepada RM403.32 juta

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2019 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel