Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

Pelantikan Haziq isi keperluan untuk wakil Sarawak dan Sabah


Tarikh kemaskini: 17/06/2019

PUTRAJAYA, 17 Jun (Bernama) -- Timbalan Menteri Industri Utama Datuk Seri Shamsul Iskandar Mohd Akin berkata pelantikan Haziq Abdullah Abdul Aziz sebagai Setiausaha Sulit Kanan (SUSK) beliau dibuat setelah mengambil kira keperluan kementerian itu untuk wakil Sarawak dan Sabah.

Menurut Shamsul Iskandar, Haziq Abdullah memohon untuk bekerja di kementerian tersebut setelah SUSK pertama beliau meletakkan jawatan.

"Saya juga ada menerima beberapa permohonan lain untuk jawatan berkenaan.

"Setelah ditemuduga dan mengambil kira kelayakan akademik, pengalaman pentadbiran dan keperluan Kementerian Industri Utama untuk wakil daripada Sarawak dan Sabah, Haziq secara strategiknya merupakan calon yang sesuai untuk jawatan berkenaan," katanya dalam satu kenyataan hari ini bagi menjelaskan isu pelantikan Haziq.

Haziq yang berasal dari Sarawak juga merupakan Ketua AMK Santubong.

Shamsul Iskandar pada Khamis lepas (13 Jun) memaklumkan Haziq, individu yang mengaku terlibat dalam video seks yang dikaitkan dengan seorang menteri, digantung tugas sebagai SUSK beliau.

Menurut Shamsul Iskandar, sebelum berkhidmat di Kementerian Industri Utama, Haziq juga pernah berkhidmat dengan beberapa pimpinan PKR antaranya menjadi pelatih di firma guaman Baru Bian, yang kini Menteri Kerja Raya, pelatih bersama Lawyers for Liberty (Sivarasa Rasiah dan N.Surendran), pelatih INVOKE (Rafizi Ramli), pelatih di Pejabat Menteri Besar Selangor Datuk Seri Mohamed Azmin Ali di bawah seliaan Setiausaha Akhbar Khalid Jaafar dan pelatih di firma Yusmadi & Co. 

Haziq juga pernah membantunya dalam hal-hal yang berkaitan penyelidikan Parlimen, katanya.

-- BERNAMA


 

   

 
 
     
   
 

APM NS sedia hadapi sebarang kemungkinan bencana

 
     

Dr Mahathir, isteri cetus keterujaan di Pantai Chenang

 
     

Anwar setuju tindakan polis tahan individu dikaitkan dengan keganasan

 
     

Ibu mati, anak OKU dijumpai dahaga lapar dalam rumah di Skudai

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2019 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel