Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

DoctorOnCall mudahkan pesakit dilancar di Pulau Pinang


Tarikh kemaskini: 12/06/2019

GEORGE TOWN, 12 Jun (Bernama) -- Kerajaan Pulau Pinang melancarkan inisiatif klinik dalam talian atau ‘DoctorOnCall’ hari ini dalam usaha untuk mengurangkan masalah kesesakan pesakit di Hospital Pulau Pinang.

Menerusi perkhidmatan DoctorOnCall, penduduk negeri ini dapat berhubung dengan doktor menggunakan peranti di rumah untuk mendapatkan khidmat konsultansi mengenai masalah kesihatan yang dihidapi mereka.

Ketua Menteri Chow Kon Yeow berkata inisiatif ini merupakan platform dalam talian yang menyediakan perkhidmatan konsultasi kesihatan bersama doktor-doktor yang berdaftar penuh dengan Majlis Perubatan Malaysia.

Menurutnya, perkhidmatan itu juga akan membolehkan pesakit mendapatkan konsultasi kesihatan awal dengan doktor-doktor dalam talian.

"Saya difahamkan melalui perkhidmatan yang disediakan, pesakit hanya memerlukan peranti yang mempunyai akses internet untuk berhubung terus dengan seorang doktor secara atas talian," katanya kepada pemberita di sini.

Katanya, inisiatif itu memudahkan orang ramai yang tidak berkesempatan untuk ke klinik atau hospital berdekatan bagi mendapatkan rawatan kesihatan.

Sementara itu, Pengerusi Jawatankuasa Pertanian dan Industri Asas Tani, Pembangunan Luar Bandar dan Kesihatan negeri, Dr. Afif Bahardin berkata inisiatif ini membantu kerajaan menyediakan perkhidmatan kesihatan kepada penduduk negeri ini selaras dengan visi Penang 2030 untuk meningkatkan kualiti hidup, kesejahteraan dan kesihatan rakyat. 

"Malah, kerajaan negeri juga menawarkan promosi menerusi kod PENANG2030 yang mana orang ramai bakal menikmati konsultasi percuma daripada doktor yang bertugas berserta diskaun 20 peratus bagi ubat-ubatan yang diperlukan yang akan dihantar secara percuma ke rumah mereka," katanya.

Perkhidmatan DoctorOnCall sebelum ini telah bekerjasama dengan beberapa kerajaan negeri sebagai klinik panel antaranya bagi program Peduli Sihat Selangor; Perak Prihatin dan KIDA Kedah.

Ketika ini, terdapat sekurang-kurangnya 80 doktor pakar terlibat dalam inisiatif itu yang bersedia memberi konsultansi bagi pelbagai jenis penyakit seperti demam; batuk dan selsema selain penyakit jangka panjang seperti kencing manis; tekanan darah tinggi; kolesterol dan sebagainya.

-- BERNAMA

 


 

   

 
 
     
   
 

MA63: Anwar beri jaminan selesai secara baik bila tiba giliran jadi PM

 
     

Sekolah di Selangor boleh dapatkan topeng muka di pejabat daerah dan ADUN

 
     

Jerebu: JPBN Sarawak bersedia sekiranya diumum darurat jerebu

 
     

Semua sekolah di Putrajaya dibuka esok

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2019 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel