Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

Pelaburan dalam sektor pembuatan Pulau Pinang naik tujuh kali ganda


Tarikh kemaskini: 12/06/2019

GEORGE TOWN, 12 Jun (Bernama) -- Pulau Pinang telah meluluskan pelaburan yang bernilai RM8.8 bilion dalam sektor pembuatan pada suku pertama tahun 2019, naik 763 peratus daripada RM1.02 bilion pada tempoh yang sama tahun lepas.

Ketua Menteri Chow Kon Yeow memberitahu, walaupun pertikaian perdagangan dan teknologi antara Amerika Syarikat (AS) dan China sedang meningkat sehingga mewujudkan ketidakpastian terhadap perdagangan global serta prospek ekonomi, Pulau Pinang terus kekal sebagai destinasi pelaburan yang digemari. 

“Menurut Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA), dari Januari hingga Mac tahun ini, Pulau Pinang berjaya menarik 41 projek bernilai RM8.85 bilion, mewakili 35 peratus jumlah keseluruhan pelaburan-pelaburan yang diluluskan di Malaysia dalam sektor pembuatan,” katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Pelaburan dalam sektor pembuatan yang diluluskan dalam suku pertama 2019 sudah mengatasi angka keseluruhan tahun 2018 iaitu sebanyak RM5.8 bilion, kejayaan ini akan mewujudkan lebih kurang 10,073 peluang pekerjaan di pulau berkenaan.

Daripada jumlah pelaburan yang diluluskan dalam suku di bawah kajian, pelaburan langsung asing menyumbang sebanyak RM8.47 bilion manakala selebihnya adalah pelaburan domestik.

“Gabungan rantaian bekalan yang kukuh, bakat manusia, infrastruktur yang mantap dan perkhidmatan sokongan daripada kerajaan negeri kepada pelabur telah menjadikan Pulau Pinang destinasi pilihan bagi pelaburan,” katanya. 

Bagaimanapun, Chow, yang juga merupakan Pengerusi Majlis Penasihat Pelaburan Strategik Pulau Pinang berkata walaupun negeri itu menjadi destinasi pelaburan pilihan jangka sederhana hingga panjang, beliau agak optimis tentang prospek ekonomi terdekat berikutan perang perdagangan sekarang ini.

Katanya, walaupun terdapat gencatan dalam perang perdagangan semasa suku pertama tetapi keadaan semakin bertambah tenat.

“Presiden Donald Trump telah mengugut untuk mengenakan satu lagi tarif sebanyak US$300 bilion ke atas eksport China ke AS, dan pertemuan di antara Trump dengan pemimpin China, Xi Jinping dalam bulan ini adalah sangat penting,” katanya.

Beliau juga mengingatkan bahawa prestasi pelaburan yang cemerlang dalam sektor pembuatan pada suku pertama, mungkin tidak berulang pada suku kedua dan ketiga, bagaimanapun, unjuran pelaburan di Pulau Pinang akan berada di landasan yang betul dalam jangkamasa sederhana ke panjang. 

“Melalui InvestPenang, kerajaan Pulau Pinang akan terus memberi tumpuan bagi membawa masuk pelaburan berkualiti tinggi yang akan mewujudkan pekerjaan berkualiti  dan sesuai dengan profil industri di negeri ini,” katanya.

-- BERNAMA


 

   

 
 
     
   
 

Edward bakal naik Gunung Kinabalu secara undur, kumpul dana kebajikan

 
     

UTM arah semua aktiviti perjalanan ke China ditangguhkan serta-merta

 
     

'Info on Wheels' platform sampaikan maklumat terkini isu semasa

 
     

Polis analisis rakaman CCTV insiden Syed Saddiq - Papagomo - saksi

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2020 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel