Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

Johor akan bangunkan tanah terbiar dengan tanaman nanas MD2, belimbing


Tarikh kemaskini: 12/06/2019

JOHOR BAHRU, 12 Jun (Bernama) – Kerajaan Negeri Johor akan membangunkan tanah-tanah terbiar milik agensi kerajaan dengan mengusahakan tanaman seperti nanas MD2 dan belimbing.

Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Agama Islam, Pertanian dan Pembangunan Luar Bandar negeri, Tosrin Jarvanthi berkata pembangunan tanah menerusi Projek Revolusi Hijau Pembangunan Tanah-Tanah Terbiar Negeri Johor itu sudah diluluskan Mesyuarat Majlis Kerajaan Negeri Johor, baru-baru ini.

“Ini pendekatan terbaharu kerana tanah terbiar di bawah agensi kerajaan seperti Felda, Felcra, Kejora dan Risda, cukup banyak.

“Dianggarkan terdapat hampir 1,000 hektar tanah terbiar di agensi-agensi ini termasuk Lembaga Tabung Haji,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri majlis Sambutan Hari Raya Aidilfitri Lembaga Pertubuhan Peladang (LPP) Johor, di sini hari ini.

Tosrin berkata kertas cadangan penubuhan jawatankuasa pelaksanaan projek berkenaan akan dikemukakan pada Mesyuarat Majlis Kerajaan Negeri Johor, minggu hadapan, sebelum pelancaran projek dilakukan secara besar-besaran dalam tempoh lima bulan ini.

Beliau berkata buat permulaan, projek pertanian tersebut akan dilakukan di sebuah tanah rancangan Felda, namun, kawasan yang terlibat itu akan diumumkan kelak.

Beliau berkata Jabatan Pertanian Negeri Johor akan menjadi sekretariat utama projek tersebut manakala jawatankuasa pelaksanaan akan turut disertai LPP Johor, Unit Perancang Ekonomi Negeri (Upen) Johor serta Pejabat Tanah dan Galian Johor.

“Projek utama ini ialah kita menggerakkan tanaman nanas MD2 di bawah Lembaga Perindustrian Nanas Malaysia manakala belimbing dengan kerjasama Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (Mardi). tanaman selingan pula adalah lada hitam dengan kerjasama Lembaga Lada Malaysia,” katanya.

-- BERNAMA


 

   

 
 
     
   
 

Kematian pesakit Zika di Perak mungkin akibat virus tempatan

 
     

PM: Kerajaan akan kaji sistem rel dan contohi kecekapan Stesen Tokyo

 
     

15,000 dijangka hadir majlis rumah terbuka Deepavali di Ipoh

 
     

Ubah suai program di IPT untuk kurangkan kadar pengangguran

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2019 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel