Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

Lapan maut akibat demam denggi di Pulau Pinang


Tarikh kemaskini: 11/06/2019
GEORGE TOWN, 11 Jun (Bernama) --  Lapan orang maut akibat  demam denggi di Pulau Pinang  sepanjang tempoh 22  minggu tahun ini  berbanding cuma dua kematian dalam tempoh yang sama tahun lepas.

Menurut kenyataan Bahagian Kesihatan Awam Jabatan Kesihatan Pulau Pinang sungguhpun jumlah kematian dalam tempoh itu meningkat enam kes atau 300 peratus, namun jumlah kes demam denggi yang dilaporkan mencatatkan penurunan.

Kes demam denggi di Pulau Pinang mencatatkan penurunan sebanyak 1.52 peratus atau satu kes bagi tempoh tujuh hari minggu lepas, berbanding minggu sebelumnya.

 Sebanyak 65 kes denggi dilaporkan dari 2 hingga 8 Jun, berbanding 66 kes dari 26 Mei hingga 1 Jun.

Menurut kenyataan itu lagi walaupun terdapat penurunan kes, secara kumulatif sehingga 8 Jun lepas, sebanyak 2,808 kes dilaporkan  berbanding 1,847 kes bagi tempoh sama tahun lepas, iaitu peningkatan sebanyak 961 kes atau 52.03 peratus.

Menurut kenyataan itu terdapat satu lokaliti ‘hotspot’ iaitu di Inderawasih Persiaran 2 di daerah Seberang Perai Tengah (SPT) manakala dua lokaliti wabak tidak terkawal di Jalan SP Chelliah dari daerah Timur Laut dan Taman Pauh Indah (C1-C2) dari daerah SPT.

Selain itu, terdapat 10 lokaliti wabak terkawal yang terdiri dari tiga dalam daerah Timur Laut, SPT (enam) dan Seberang Perai Selatan (satu).

Jabatan Kesihatan turut menasihatkan orang ramai menjalankan gotong-royong di kawasan perumahan masing-masing bagi menghapuskan tempat-tempat berpotensi pembiakan nyamuk aedes.

"Orang ramai juga disaran menggunakan pengahalau nyamuk atau memakai baju dan seluar panjang semasa menjalankan aktiviti luar, melakukan semburan aerosol di dalam rumah dan memasang skrin pada tingkap bagi mengurangkan risiko gigitan nyamuk," menurut kenyataan itu.

-- BERNAMA

 


 

   

 
 
     
   
 

Aloysious Jounoh usahawan roti tempatan di Tuaran

 
     

Kementerian Pendidikan siap sedia hadapi banjir

 
     

Kos beli vaksin untuk pendatang asing akan diumumkan nanti

 
     

Perpaduan sebenar tidak kenal fahaman politik, amalan kepercayaan - Daud Yusof

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2019 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel