Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

Elak jangkitan baharu: Hadkan hubungan dengan orang luar - Dr Zaini


Tarikh kemaskini: 09/06/2019

KOTA BHARU, 9 Jun (Bernama) -- Jabatan Kesihatan Kelantan mahu supaya hubungan penduduk Orang Asli di Kuala Koh, Gua Musang dengan orang luar dihadkan.

Pengarah Kesihatan Kelantan, Dr Zaini Hussin berkata, langkah itu adalah bagi memastikan tiada jangkitan kerana penyakit radang paru-paru boleh menular melalui pernafasan.

Beliau berkata sekiranya ada mana-mana pihak yang ingin menyalurkan bantuan mereka boleh terus berhubung dengan Jabatan Kemajuan Orang Asli (JAKOA) supaya keadaan lebih terjamin.

"Sebenarnya tiada keperluan untuk mengasingkan penduduk di kampung berkenaan daripada orang ramai namun jabatan akan memantau perkembangan di kampung itu setiap dua hari.

"Daripada 186 penduduk di situ 83 orang daripadanya sudah dan sedang dirawat. Selebihnya kita dapati mereka sihat dan kita tiada cadangan untuk mengawal pergerakan mereka," katanya.

Sementara itu, mengulas samada penyakit ini ada kaitan dengan penyakit kulit bersisik yang didakwa dialami oleh penduduk Orang Asli sebelum ini, Dr Zaini berkata perkara itu tidak mungkin berlaku kerana tempoh antara dua kes itu sudah terlalu lama.

Jelasnya kes hari ini lebih kepada radang paru-paru dan tiada kaitan dengan penyakit kulit sebelum ini.

Dalam perkembangan berkaitan, Dr Zaini berkata, semalam pasukan dari Pejabat Kesihatan Daerah telah diarah untuk melakukan carian kes secara aktif di Kuala Koh dan menemui 24 kes lagi yang mempunyai gejala demam dan batuk. 

Katanya kes-kes ini telah dibawa ke Klinik Kesihatan Chiku 3 untuk rawatan lanjut.

"Buat masa ini, aktiviti kawalan telah dilakukan di lapangan melalui Pejabat Kesihatan Daerah Gua Musang di kawasan berkaitan dengan mengadakan pendidikan kesihatan seperti ceramah dan edaran risalah berkaitan penyakit berjangkit dan kebersihan diri serta persekitaran. 

"Selain itu, carian kes secara aktif ke atas semua penduduk kampung Orang Asli Kuala Koh dan pengesanan kontak di kawasan terlibat turut dilakukan," katanya.

-- BERNAMA

   

 
 
     
   
 

Usaha promosi produk tempatan melalui e-dagang langkah tepat - Saifuddin

 
     

Pesakit kanser tahap empat tangguh rawatan akibat kekangan kewangan

 
     

Sukarelawan sepenuh masa APM bakal terima perlindungan Perkeso

 
     

Aduan kebersihan tandas KLIA berkurang 80 peratus

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2019 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel