Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

Cari kaedah galakkan pelancong berkunjung ke tempat bersejarah


Tarikh kemaskini: 02/06/2019
JOHOR BAHRU, 2 Jun (Bernama) -- Kerajaan Negeri Johor akan berusaha mencari penyelesaian agar tempat-tempat bersejarah seperti muzium di negeri ini dikunjungi lebih ramai pelancong asing.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Kebudayaan dan Warisan Johor, Mohd Khuzzan Abu Bakar yang memberikan jaminan itu berkata pendekatan ini diambil kerana tempat sedemikian kurang didedahkan kepada pelancong.

“…sedangkan dekat overseas (seberang laut), orang berminat nak pergi tempat bersejarah tetapi di Malaysia terutamanya Johor, lain.

Pihak pemandu pelancong lebih cenderung untuk membawa pelancong-pelancong ke mall (pusat membeli-belah) dan taman tema dan tidak sampai ke tempat-tempat bersejarah, walaupun kita tahu Johor ada banyak sejarah,” katanya dalam satu temu bual di sini, baru-baru ini.

Justeru itu, beliau menyifatkan usaha lebih tersusun perlu dilakukan antara pihaknya dan juga pihak Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat negeri Liow Cai Tung agar kecenderungan pelancong untuk mengunjungi tempat berkenaan berjaya dipupuk.

Ini sekali gus bertepatan dengan komitmen kedua-dua pihak untuk mempromosikan tahun depan sebagai “Tahun Melawat Johor”.

“Dalam melakukan usaha ini, kita juga akan mencari jalan untuk memastikan limpahan ekonomi hasil daripada aktiviti pelancongan ini dapat dinikmati oleh segenap masyarakat.

Ini kerana di Yogyakarta (Indonesia) misalnya, saya dapat melihat limpahan ekonomi dari tempat tarikan sebegini (tempat bersejarah) terarah kepada penduduk sekeliling yang membolehkan mereka menjual baju, menjadi pemandu pelancong dan sebagainya. Ini berbeza sekali dengan situasi di Malaysia terutamanya Johor,” kata beliau.

Sementara itu, mengulas Tahun Melawat Johor, Mohd Khuzzan berkata pelbagai program telah diatur untuk mengetengahkan warisan dan budaya yang ada pada negeri ini.

Ia termasuk menganjurkan Festival Warisan Makanan Johor, Festival Muzik dan Festival Tarian Rakyat.

“Festival Warisan Makanan contohnya mengetengahkan masyarakat dengan makanan yang jarang didengari kewujudannya seperti “Arisa” manakala Festival Muzik pula mendedahkan kita dengan permainan muzik dari tiga kaum iaitu kompang yang sinonim dengan masyarakat Melayu, Gendang 24 (Cina) dan tabla (India).

Kita berharap penganjurannya bukan sahaja akan menarik pelancong asing malah membolehkan rakyat membudayakan budaya, seperti mana dilakukan beberapa negara seperti Jepun dan juga Indonesia,” katanya.

-- BERNAMA


 

   

 
 
     
   
 

Jho Low ajar percepat proses pengeluaran jaminan kerajaan - Saksi

 
     

Dr Md Farid pemimpin muda yang komited bawa idea pembaharuan dalam kerajaan - Aminolhuda

 
     

Balu Mejar Zahir pohon hentikan spekulasi kematian suaminya

 
     

Sebutan kes pengubahan wang haram US$248 juta Riza Aziz pada 24 Sept

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2019 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel