Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

Biasiswa pelajar Palestin untuk bantu bangunkan semula negara itu


Tarikh kemaskini: 01/06/2019

KULIM, 1 Jun (Bernama) -- Setiausaha Agung PKR Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail berkata tawaran biasiswa yang dibuat kerajaan Malaysia untuk pelajar Palestin merupakan satu inisiatif membantu membangunkan semula negara mereka.

Katanya, biasiswa itu akan membantu pelajar mendapatkan pengetahuan dalam pelbagai bidang termasuk kejuruteraan dan perubatan yang seterusnya akan dibawa balik dan menyumbang untuk pembangunan di negara mereka.

“Banyak pihak swasta menyalurkan sumbangan kepada tabung Palestin dan dana itu kita jadikan tabung biasiswa untuk anak-anak Palestin supaya apabila mereka tamat nanti mereka dapat majukan negara mereka apabila negara mereka aman semula nanti.

“Dana ini bukan daripada dana kerajaan, ia adalah sumbangan yang kita kumpulkan dan dijadikan biasiswa dan setakat ini kita telah kutip sebanyak RM11 juta,” katanya kepada pemberita selepas Program Sumbangan Hari Raya Aidilfitri kepada kakitangan kerajaan dan golongan asnaf di sini, hari ini.

Beliau berkata demikian bagi mengulas mengenai kritikan sesetengah pihak susulan pengumuman Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad baru-baru ini mengenai tawaran biasiswa buat pelajar Palestin meneruskan pengajian di peringkat sarjana muda, sarjana dan Phd di 12 universiti ternama di negara ini.

Biasiswa yang bernilai RM11.48 juta itu akan ditawarkan menerusi Pertubuhan Kebudayaan Palestin Malaysia (PCOM).

Saifuddin Nasution yang juga Ahli Lembaga Pemegang Amanah PCOM berkata, walaupun kerajaan membantu rakyat negara lain terutama pelarian yang mendapat perlindungan di negara ini, kerajaan tidak akan mengabaikan kebajikan rakyat Malaysia terutama golongan asnaf. 

“Walaupun kita tolong golongan pelarian Palestin, Syria dan yang beragama Islam lain, namun kita sama sekali tidak mengabaikan golongan asnaf di negara kita dengan pelbagai program serta sumbangan telah pun diberikan kepada mereka,” katanya.

Dalam perkembangan lain, Saifuddin Nasution yang juga Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna berkata sehingga hari ini lebih 28,000 premis telah dilawati penguat kuasa kementerian yang mendapati hanya 127 premis tidak meletakkan tanda harga di bawah program Skim Harga Maksimum Musim Perayaan (SHMMP) yang berjalan sejak 20 Mei lalu.

“Kes menjual lebih daripada harga maksima juga tidak ada, peniaga memang sangat mengikut peraturan yang ditetapkan,” katanya yang juga Anggota Parlimen Kulim-Bandar Baharu.

-- BERNAMA


 

   

 
 
     
   
 

Libatkan nama bekas MB sebagai calon PH Tanjung Piai, cubaan gugat keharmonian PH

 
     

Kastam Kelantan rampas pil kuda bernilai RM2.7 juta

 
     

Penjawat awam Kedah dapat bayaran khas RM750

 
     

Usaha memanjangkan LTSAS akan bermula tahun hadapan

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2019 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel