BCxjXNoiQLU Remaja berkeperluan khas bantu jahit baju raya
Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

Remaja berkeperluan khas bantu jahit baju raya


Tarikh kemaskini: 14/05/2019

RAUB, 14 Mei (Bernama) -- Adakah anda membenarkan seorang remaja berkeperluan khas menjahit baju raya anda?

Sekiranya jawapannya ya, Mohd Ridzuan Zakaria, 21, dari Program Pemulihan Dalam Komuniti (PDK) Gembira di sini adalah orang yang anda cari.

Mohd Ridzuan yang menghidapi masalah pembelajaran telah membantu menjahit hujung baju kurung dan baju raya dengan tangan bermula bulan Ramadan ini.

“Saya sangat gembira dapat membantu (menjahit baju). Ini adalah tugas penting,” katanya kepada Bernama ketika ditemui di PDK Gembira di sini hari ini.

Penyelia PDK Gembira Rosfaizah Saleh Kamal, 40, berkata mereka mula mengambil tempahan baju raya sejak bulan lepas selepas anaknya Nurul Amirah Mohd Fauzi, 21, menamatkan kursus fesyen di sebuah kolej komuniti.

Rosfaizah menambah anaknya bersetuju untuk menjahit pakaian di pusat itu kerana sering ke sana dan sudah mengenali pelajar di situ, malah anaknya percaya beberapa pelajar mungkin boleh mengasah kemahiran menjahit.

Katanya sehelai baju raya berharga RM30 hingga RM70 bergantung kepada rekaan dan kesukaran membuatnya, Mohd Ridzuan pula dibayar berdasarkan ‘kerja’ yang dilakukan.

“Saya harus mengakui apabila saya menyiarkan mengenai tempahan ini di Facebook dan kumpulan WhatsApp, saya risau sekiranya tiada seorang pun yang berminat (untuk menempah) tetapi alhamdulillah, kami menerima 17 tempahan setakat ini, bagi saya ia permulaan yang baik.

“Ia satu tugas yang mencabar pada mulanya kerana kami perlu mengajar pelajar daripada asas memasukkan benang ke dalam jarum. Daripada semua pelajar, hanya Mohd Ridzuan yang mahir,” katanya.

Rosfaizah berkata Mohd Ridzuan atau dikenali sebagai Iwan telah menguasai kemahiran asas jahitan seperti jelujur, jahitan lurus dan silang pangkah.

Bagaimanapun, katanya Mohd Ridzuan mengambil masa yang lebih panjang daripada orang lain yang normal untuk menyelesaikan sesuatu tugas kerana adakalanya mereka perlu membuka semula jahitan sekiranya ia tidak memuaskan.

“Kami perlu pastikan pelanggan gembira dengan produk kerana mereka mempercayai kami. Ada pelanggan yang membayar lebih untuk diberi kepada Mohd Ridzuan dan ada yang membelikan makanan untuk pelajar apabila mereka datang untuk mengambil tempahan baju yang sudah siap,” katanya.

-- BERNAMA

   

 
 
     
   
 

Projek pembinaan WCE mampu lonjakkan pembangunan ekonomi Selangor

 
     

Lelaki warga New Zealand dijumpai mati di jeti marina Labuan

 
     

22 buah sekolah di Parlimen Bagan dibaik pulih dengan peruntukan dianggar RM10 juta

 
     

Pentadbiran kerajaan Selangor diwajib isytihar harta - MB

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2019 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel