Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

KPKT sedang gubal polisi baharu berkaitan projek perumahan terbengkalai


Tarikh kemaskini: 13/05/2019

GURUN, 13 Mei (Bernama) -- Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) sedang menggubal polisi berkaitan projek perumahan terbengkalai bagi memperkemaskan lagi Prosedur Operasi Standard (SOP) dalam menangani isu itu pada masa hadapan.

Menterinya Zuraida Kamaruddin berkata ini kerana beliau mendapati terdapat beberapa perkara dalam SOP itu kurang keberkesanannya dan mengambil masa panjang untuk menguruskan projek terbengkalai itu.

"Jadi saya tengah lihat penggubalan polisi baharu agar lebih efektif, praktikal dan mudah dilaksanakan," katanya pada sidang media semasa Majlis Iftar Perdana dan sumbangan kepada fakir miskin di Masjid Batu 5, Taman Ria Mesra dekat sini hari ini.

Turut hadir Pengerusi Jawatankuasa Pertanian dan Asas Tani, Pengangkutan dan Industri Utama Kedah Azman Nasrudin.

Zuraida berkata setakat ini terdapat 354 projek perumahan terbengkalai di seluruh negara dengan Selangor  mencatatkan jumlah tertinggi.

Beliau berkata kebanyakan projek itu terbengkalai disebabkan pemaju tidak mampu meneruskan projek berkenaan kerana masalah kewangan.

"(Projek perumahan terbengkalai) ada satu tempoh, bila datang ke kementerian kita akan isytihar ia adalah projek perumahan terbengkalai. Kita akan cuba mencari kontraktor penyelamat dan berikan dana untuk meneruskan projek terbengkalai itu dalam situasi tertentu.  (Selain itu) ada juga pihak swasta datang untuk jadi kontraktor penyelamat dan mendapatkan pinjaman bank," katanya.

Dalam pada itu, katanya KPKT dalam usaha untuk menyeragamkan kawalan import sisa plastik melibatkan kesemua 26 jenis kod kerana ketika ini hanya sisa plastik kod HS 3915 ditetapkan bagi pemeriksaan pihak berkuasa.

Sehubungan itu, Zuraida berkata kementeriannya mengambil langkah membentuk sebuah jawatankuasa untuk usaha penyeragaman itu yang turut melibatkan penyertaan daripada pihak Jabatan Kastam Diraja Malaysia, Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) serta Kementerian Tenaga, Sains, Teknologi, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim (MESTECC).

-- BERNAMA  


 

   

 
 
     
   
 

Kedah perkasa kedudukan dalam industri kertas teknologi hijau

 
     

Wabak coronavirus tidak jejas tahun melawat Johor -- Exco pelancongan

 
     

Ibu tunggal didakwa bunuh anak sendiri

 
     

Tiada rancangan laksanakan kajian mansuh butiran agama pada kad pengenalan - KDN

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2020 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel