Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

Sembilan pili air awam bagi hadapi gangguan bekalan air bermula esok


Tarikh kemaskini: 23/04/2019

KUALA LUMPUR, 23 April (Bernama) -- Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (Syabas) akan menyediakan sembilan lokasi pili air awam, bagi kegunaan pengguna yang bakal terjejas dengan gangguan bekalan air berjadual yang bermula 9 pagi esok.

Ketua Jabatan Perhubungan Pelanggan dan Komunikasi Pengurusan Air Selangor Sdn Bhd (Air Selangor), Abdul Raof Ahmad berkata, pili air awam itu diletakan di kawasan strategik seperti masjid, sekolah dan pusat perniagaan.

"Sebanyak empat lokasi pili air awam diletakkan di wilayah Petaling, dua masing-masing di Klang dan Kuala Selangor, dan satu di Kuala Lumpur iaitu di Gelanggang Futsal Sungai Besi," katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Abdul Raof berkata, pili air awam di wilayah Klang akan ditempatkan di Masjid Ar Rahimah, Sri Andalas (berhadapan Hospital Besar Tengku Ampuan Rahimah, Klang) dan Jalan Persiaran Selangor, Seksyen 16 (bawah kolam seksyen 16). 

Sementara di wilayah Petaling, pili air awam ditempatkan berhampiran SK Desa Tasik, PJS 3, Taman Medan, Pejabat Perhutanan Sungai Buloh dan Pejabat Ahli Majlis Zon 23, Taman Awam SS9. 

Di wilayah Kuala Selangor, dua lokasi pili air awam tersebut adalah di Pusat Perniagaan Alam Jaya di Jalan PPAJ 2/8 dan Pusat Perniagaan Alam Jaya Jalan PPAJ 3/8. 

Abdul Raof berkata, pihak Air Selangor juga turut menyediakan stesen pengisian air khusus bagi pembelian air untuk pelanggan industri. 

"Pihak industri boleh membuat pembelian air dan berurusan di kaunter-kaunter Pejabat Wilayah Air Selangor. Pembelian air oleh pihak industri perlu menggunakan lori tangki air yang diuruskan sendiri," katanya. 

Antara lokasi stesen pengisian air oleh pihak industri adalah Kolam Sungai Kapar Indah C (Klang), Jalan TPK2/2, Taman Perindustrian Kinrara, Puchong (Petaling), Taman Selayang Mutiara (Gombak), Pejabat Pertanian Daerah Hulu Langat (Kuala Lumpur/Hulu Langat) dan Jalan Bukit Belimbing, Kampung Permatang, Kuala Selangor.

Bermula esok sehingga 27 April, sebanyak 577 kawasan di Lembah Klang bakal mengalami gangguan bekalan air sementara disebabkan kerja-kerja penambahbaikan sistem bekalan air di Loji Rawatan Air Sungai Selangor Fasa 2 (LRA SSP2).

Gangguan air itu melibatkan enam wilayah iaitu Kuala Lumpur, Petaling, Klang, Shah Alam, Gombak, Kuala Langat dan Kuala Selangor bermula esok dan melibatkan 620,835 pemilik akaun Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (Syabas).

-- BERNAMA

   

 
 
     
   
 

KYP Advanced Skills dialukan dalam penubuhan De' Royal Azizah Culinary School

 
     

Pindaan kaedah ujian memandu untuk laksanakan e-testing - Loke

 
     

Kejayaan sesuatu penyampaian diukur kepuasan pelanggan - Aminuddin

 
     

Pasukan bola sepak Sabah, peserta Unduk Ngadau sertai perarakan Hari Kebangsaan

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2019 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel