Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

Kerajaan Kedah pinjam bank luar, tambah baik infrastruktur bekalan air


Tarikh kemaskini: 16/04/2019

ALOR SETAR, 16 April (Bernama) -- Kerajaan Kedah kini dalam proses mendapatkan pinjaman mudah sebanyak US$50 juta (kira-kira RM200 juta) daripada sebuah bank di luar negara bagi menambah baik infrastruktur bekalan air di negeri itu.

Menteri Besar Datuk Seri Mukhriz Tun Mahathir berkata pinjaman itu dipohon melalui kerjasama dengan Kementerian Kewangan dan akan digunakan untuk mengatasi masalah Air Tidak Berhasil (NRW).

"Seperti yang banyak dibangkitkan oleh wakil-wakil rakyat di negeri ini, masalah air tanpa hasil (NRW) berada pada tahap masih tinggi iaitu  49 peratus.

"Kita harap dengan projek NRW yang dibiayai bank luar negara ini, setelah dimeterai perjanjian dengan Kementerian Kewangan, kerajaan negeri boleh mulakan projek NRW ini dengan segera," katanya kepada pemberita selepas penangguhan mesyuarat keempat penggal pertama Dewan Undangan Negeri Kedah di sini hari ini.

Beliau berkata sehubungan itu, Syarikat Air Darul Aman (SADA) akan menjalankan kajian terperinci berhubung NRW bagi mengenal pasti kawasan terlibat.

"Kawasan yang kerap berlaku kebocoran (paip air) tidak boleh diumumkan selagi tidak diputuskan oleh SADA bersama pihak bank (yang akan memberi pinjaman)," kata Mukhriz.

Sementara itu, beliau berkata beberapa hari lepas, Menteri Air, Tanah dan Sumber Asli Dr Xavier Jayakumar memaklumkan pada sidang media di Dewan Rakyat bahawa sebanyak RM1.7 bilion daripada hutang infrastruktur air Kedah akan dihapus kira dan dianggap sebagai geran daripada kerajaan persekutuan. 

"Kerajaan negeri kini dalam proses menulis surat kepada kementerian berkenaan untuk mendapatkan pengesahan mengenai hapus kira hutang tersebut," katanya yang turut berkata keputusan itu akan meringankan beban kewangan kerajaan negeri.

-- BERNAMA

 

   

 
 
     
   
 

Negara kehilangan seorang ikon pengguna dan alam sekitar

 
     

Kerajaan PH sasar 10 tahun perbaiki kepincangan dalam negara

 
     

Hakim mesti buat keputusan tepat untuk badan kehakiman kembali dipandang tinggi - Peguam Negara

 
     

Penjawat awam Pahang terima bonus raya RM600

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2018 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel