Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

Kedah tubuh task force jaga tanah simpanan Melayu


Tarikh kemaskini: 12/02/2019

ALOR SETAR, 12 Feb (Bernama) -- Satu ‘task force’ diwujudkan di bawah Pejabat Pengarah Tanah dan Galian Negeri Kedah khusus bagi menjaga kepentingan hak status Tanah Simpanan Melayu negeri, sekali gus mengelakkan daripada berlakunya kehilangan tanah berstatus itu.

Menteri Besar Datuk Seri Mukhriz Tun Mahathir berkata task force itu juga akan memastikan Tanah Simpanan Melayu boleh dibangunkan dengan memberikan pajakan lebih panjang kepada pelabur tanpa menyusutkan keluasan tanah hak milik orang Melayu itu.

“Kita lihat bahawa Tanah Simpanan Melayu (kadang kala) tidak menguntungkan orang Melayu… nilainya tidak boleh meningkat kerana mungkin yang sanggup membeli tanah dengan syarat itu bukanlah dari kalangan orang yang mempunyai kemampuan tinggi.

“Kita kena tengok balik apa syarat pajakan, kalau boleh nak dipanjangkan lagi supaya dibenarkan pembangunanan oleh pelabur di atas Tanah Simpanan Melayu (tetapi) masih kekal dalam tangan pihak Melayu,” katanya pada sidang media di sini, hari ini.

Katanya, langkah itu dapat memastikan kedua-dua pihak, orang Melayu dan pelabur menikmati keuntungan hasil daripada pembangunan tanah simpanan berkenaan.

Mukhriz berkata setakat ini masih terdapat lebih 70 peratus Tanah Simpanan Melayu di Kedah.

Terdahulu, Mukhriz menyampaikan amanatnya pada Program Amanat Pentadbiran Tanah Negeri Kedah 2019 dan melancarkan Kaedah-Kaedah Tanah Kedah (KTK) 2018 di Dewan Seri Mentaloon, di sini yang turut dihadiri Setiausaha Kerajaan Negeri Datuk Ammar Shaikh Mahmood Naim dan Pengarah Tanah dan Galian Kedah Datuk Md Zuki Siru.

Dalam amanatnya, Mukhriz menyarankan supaya semua pentadbir tanah di Kedah mengadakan sesi sumbangsaran dalam mencari kaedah untuk meningkatkan hasil negeri.

Katanya antara yang boleh dilaksanakan termasuk memperkemaskan mekanisme dan strategi kutipan cukai tanah melalui sumber sedia ada, kutipan ke atas tunggakan cukai tanah dan premium serta mengenal pasti hasil baharu yang boleh menjana kepada pertumbuhan ekonomi negeri. 

“Contohnya, kutipan hasil melalui permit penggunaan sementara bagi tanah kategori pertanian atau permit langgar syarat, permit ruang udara dan pengenaan Lesen Pendudukan Sementara (LPS) kepada binaan menara dan papan iklan di kawasan Pihak Berkuasa Tempatan,” katanya.

-- BERNAMA

   

 
 
     
   
 

Kerajaan PH akan terus laksana polisi beri manfaat pada rakyat

 
     

Seramai 70 peserta sertai Raleigh Borneo Expedition 2019

 
     

Rosmah pohon jaminan kos RM500,000 daripada syarikat barang kemas Lubnan

 
     

Separuh penjawat awam terlibat rasuah adalah golongan muda

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2019 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel