v9HD8buCe0Y Taman Tumbina kembali menjadi daya tarikan pelancong ke Bintulu
Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

Taman Tumbina kembali menjadi daya tarikan pelancong ke Bintulu


Tarikh kemaskini: 31/12/2018

BINTULU, 31 Dis (Bernama) -- Taman Tumbuh-Tumbuhan dan Binatang (Tumbina) Bintulu kembali menjadi tumpuan pelancong yang datang ke bandar minyak ini apabila hampir 200,000 orang mengunjungi taman itu sejak ia dibuka semula pada Jan 2018.

Pengurus taman, Kamil Bujang berkata Taman Tumbina yang pertama di Sarawak itu dibuka secara rasmi pada 2 Ogos 1991 tetapi ditutup sementara pada 2017 bagi kerja-kerja baik pulih serta penyelenggaran.

“Sejak dibuka semula jumlah pengunjung menunjukkan perkembangan yang positif.

"Berdasarkan statistik sejak Jan hingga Nov 2018,  seramai 196,686 pengunjung telah melawat Taman Tumbina ini ," katanya kepada Bernama.

 Kamil berkata, daripada jumlah itu 145,969 orang ialah pengunjung dewasa manakala 50,717 orang lagi ialah kanak-kanak.

Taman ini diuruskan oleh  Lembaga Kemajuan Bintulu.

Beliau berkata selain pelbagai spesies binatang,serangga dan tumbuhan yang menjadi daya  tarikan, tiada bayaran masuk ke taman tersebut juga  adalah salah satu faktor jumlah pengunjungnya  menunjukkan trend yang positif.

Untuk rekod sebelum ini Taman Tumbina Bintulu mengenakan caj masuk RM2 bagi seorang dewasa dan 50 sen untuk kanak-kanak berumur tujuh hingga 12 tahun.

Kamil berkata, majoriti pengunjung adalah warga tempatan namun ada juga pelancong luar negara seperti dari Perancis, Jerman dan Afrika Selatan.

 Dari segi penambahbaikan, beliau berkata, ia melibatkan infrastruktur taman antaranya kandang haiwan dan laluan untuk keselesaan pengunjung.

Bagi perancangan seterusnya, beliau berkata pihaknya bercadang menambah spesies burung serta binatang yang lain.

“Bagaimanapun Ini bergantung kepada kesesuaian spesies tersebut untuk di tempatkan di Taman Tumbina serta faktor kewangan,”katanya.

Buat masa sekarang antara daya tarikan taman ini  ialah rusa, memerang, landak,arnab, dan  harimau di samping  pelbagai jenis burung antaranya enggang,helang,ayam,angsa dan bangau,  pelbagai jenis ikan seperti Koi,Tilapia dan Keli. selain reptilia seperti buaya,ular sawa serta kura-kura dan serangga seperti rama-rama.

Taman Tumbina Bintulu juga  mempunyai  Dataran Orkid, Kaktus dan Taman musim bunga.

Dengan hanya memakan masa 30 minit perjalanan dari pusat bandar Bintulu , Taman Tumbina ini memberi peluang kepada pengunjung melihat sendiri kehidupan pelbagai spesies rimba sambil berekreasi. 

-- BERNAMA

 

   

 
 
     
   
 

Undi 18: SPR adakan sesi libat urus dengan pihak berkenaan

 
     

Penubuhan KPSM inisiatif tingkatkan sosioekonomi pekebun kecil

 
     

Polis tidak berat sebelah siasat tuduhan Exco rogol pembantu rumah

 
     

Program 'Anak Kami' PPIM bantu bayi tidak sah taraf dapat keluarga angkat

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2018 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel