Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

Sabah diisytihar bebas wabak penyakit selesema burung


Tarikh kemaskini: 21/12/2018
KOTA KINABALU, 21 Dis (Bernama) -- Kerajaan negeri Sabah hari ini mengisytiharkan Sabah, khususnya Tuaran bukan lagi kawasan wabak penyakit selesema burung, selepas wabak yang dikesan pada Ogos lepas dapat diatasi sepenuhnya sejak 1 Sept lepas.

Menteri Pertanian dan Industri Makanan Sabah Datuk Junz Wong berkata selepas mengesan wabak berkenaan di sebuah ladang di daerah Tuaran pada 3 Ogos lepas, Jabatan Perkhidmatan Veterinar Negeri Sabah (DVS) telah diberi mandat selaras Seksyen 45(2) Enakmen Haiwan 2015 untuk mengurus wabak tersebut.

“Antara perkara yang dilakukan adalah Pemusnahan unggas dan disinfeksi premis dalam jarak 1 kilometer radius dari lokasi jangkitan berkenaan, kempen kesedaran secara konsisten, kawalan pergerakan unggas serta hasil unggas dari kawasan wabak, dan pemantauan aktif (persampelan) unggas dalam jarak 5 kilometer radius dari lokasi  jangkitan.

“Pengurusan wabak berkenaan telah selesai pada 1 Sept 2018 dan sehingga hari ini tiada lagi kes baharu dikesan melalui survelan klinikal, serologi, dan virologi. Ini menunjukan bahawa lebih 90 hari atau 4 kali tempoh inkubasi telah berlalu tanpa sebarang jangkitan wabak berkenaan dikesan. Maka dengan itu kerajaan mengumumkan bahawa Sabah adalah bebas daripada wabak penyakit selesema burung,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Beliau berkata Pengisytiharan kendiri mengenai bebas wabak ini juga telah dilakukan pada 17 Dis 2018 melalui Delegasi Rasmi Malaysia ke Ketua Pengarah, Jabatan Perkhidmatan Veterinar Malaysia supaya memastikan sekatan perdagangan unggas dan hasilan unggas yang dikenakan kepada negara Malaysia serta negeri Sabah khasnya boleh ditarik balik.

Junz berkata bagaimanapun, kerajaan Sabah melalui DVS akan terus menjalankan pemantauan secara tetap dan berkala untuk memastikan bahawa tiada jangkitan baharu berlaku di seluruh Sabah.

-- BERNAMA

 

   

 
 
     
   
 

Sembilan pili air awam bagi hadapi gangguan bekalan air bermula esok

 
     

Konsul Indonesia di Pulau Pinang mahu penjelasan kes Adelina

 
     

Penganjuran e-sukan menguntungkan negara

 
     

Takaful IKHLAS perkenal IWE sebagai platform peserta bantu masyarakat

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2018 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel