Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version I  BERNAMA.COM
 
 

Jabatan Kesihatan Perak terima 48 ambulans baharu


Tarikh kemaskini: 20/12/2018

BAGAN DATUK, 20 Dis (Bernama) --- Jabatan Kesihatan Negeri Perak mengagihkan 48 unit ambulans baharu bernilai kira-kira RM24 juta kepada hospital-hospital dan klinik-klinik kesihatan di negeri ini pada tahun ini.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Hal Ehwal Pengguna, Integrasi Nasional dan Sumber Manusia negeri, A. Sivanesan berkata setiap ambulans yang berspesifikasi tinggi itu bernilai anggaran kira-kira RM500,000 termasuk peralatan canggih prahospital itu mula diserahkan kepada jabatan terbabit secara berperingkat bermula Jun lepas.

Menurutnya, 28 unit ambulans diagihkan bagi kegunaan hospital-hospital di negeri ini, mengikut keperluan hospital itu sendiri, manakala baki 20 ambulans lagi diserahkan kepada klinik kesihatan terpilih.

“Tahun lepas, sebanyak 28 unit ambulans sahaja telah kita serahkan kepada hospital dan klinik kesihatan.

“Kita berharap dengan adanya pertambahan ambulans ini, perkhidmatan rawatan kecemasan kepada rakyat dapat ditingkatkan,” katanya pada sidang media selepas mengadakan lawatan kerja ke Klinik Kesihatan Bagan Datuk di sini hari ini.

Sivanesan berkata bagi penyerahan ambulans baharu untuk kegunaan Klinik Kesihatan, daerah Hilir Perak paling banyak menerimanya iaitu sebanyak empat unit melibatkan Klinik Kesihatan Bagan Datuk, Klinik Kesihatan Sungai Sumun, Klinik Kesihatan Selekoh dan Klinik Kesihatan Chenderong Balai dekat sini.

Beliau turut berkata pertambahan ambulans baharu itu diharapkan dapat menggantikan ambulans yang uzur serta meningkatkan perkhidmatan ambulans di hospital dan klinik kesihatan di negeri ini.

Malah katanya, apa yang penting adalah perancangan untuk sentiasa menaik taraf kemudahan kesihatan rakyat di negara ini serta memastikan perkhidmatan kesihatan diberikan kepada rakyat lebih berkualiti.

Dalam pada itu, Sivanesan berkata beliau berpuas hati dengan mutu perkhidmatan dan kemudahan di Klinik-Klinik Kesihatan dalam daerah Bagan Datuk setelah mengadakan lawatan hari ini.

“Saya lihat jumlah pesakit di Bagan Datuk ramai yang mendapatkan rawatan di Klinik Kesihatan. Ini kerana kawasan ini tiada klinik swasta dan pastinya mereka lebih memilih perkhidmatan di sini.

“Jadi ramai kakitangan di sini dan mereka sangat penting untuk memberikan perkhidmatan terbaik kepada pesakit. Jadi segala masalah berbangkit di sini kita akan berikan keutamaan,” katanya.

-- BERNAMA

 

   

 
 
     
   
 

Kerajaan PH akan terus laksana polisi beri manfaat pada rakyat

 
     

Seramai 70 peserta sertai Raleigh Borneo Expedition 2019

 
     

Rosmah pohon jaminan kos RM500,000 daripada syarikat barang kemas Lubnan

 
     

Separuh penjawat awam terlibat rasuah adalah golongan muda

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
© 2019 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel