Laman Utama  I  Berita Utara  I  Berita Selatan  I  Berita Timur  I  Berita Tengah  I Sabah & Sarawak  I  English Version
 
 

Perbincangan Mengenai Strok Penting Tingkat Keupayaan Perubatan


Tarikh kemaskini: 07/03/2018
KOTA KINABALU, 7 Mac (Bernama) -- Presiden Persatuan Radiologi Intervensional Malaysia (MYSIR) Dr Jeyaledchumy Mahadevan berkata perbincangan mengenai penyakit strok sangat penting bagi meningkatkan keupayaan perubatan di negara ini kerana ia merupakan antara pembunuh utama di dunia pada masa kini.

Beliau berkata sesiapa sahaja tanpa mengira umur boleh mengalami penyakit strok dan setiap tahun kira-kira 40,000 rakyat Malaysia akan terkena strok.

"Antara penyebab utama penyakit ini adalah masalah tekanan yang menimpa individu berkenaan, selain faktor pengambilan makanan. Oleh itu, pada persidangan Asian-Australasian Federation of Interventional and Therapeutic Neuroradiology (AAFITN) kali ini kita akan membincangkan secara terperinci mengenai penyakit strok," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas majlis perasmian persidangan itu oleh Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Sabah Datuk Seri Masidi Manjun, di sini hari ini.

Persidangan selama tiga hari sehingga Jumaat ini disertai 600 pakar perubatan khususnya dalam bidang neuroradiologi dan radiologi dari 17 negara di rantau ini, katanya.

"Selain membincangkan mengenai strok, persidangan bertemakan 'Memperkukuh asas, meneroka konsep baharu' dengan memberi tumpuan kepada cabaran penyakit strok di rantau ini, kita juga akan membincangkan topik lain dalam bidang radiologi umum termasuk radiologi dada dan radiologi payudara,' katanya.

Sementara itu, Masidi berkata penganjuran persidangan itu sangat bertepatan untuk membincangkan secara terperinci mengenai strok kerana ia merupakan penyakit yang sangat berbahaya.

"Saya berharap persidangan ini akan meningkatkan keupayaan perubatan khususnya mengenai penyakit strok di negara ini. Kemajuan bidang perubatan akan mempertingkat pelancongan kesihatan ke negara ini. Ramai yang akan datang ke negara kita untuk mendapat rawatan," katanya.

-- BERNAMA

 
   

 
 
     
   
 

Pusat rekreasi Gunung Belumut ditutup kerana kes kencing tikus

 
     

Abang 'Datuk Kabi' dipenjara empat tahun, denda dan sebat

 
     

Kakitangan JKM Mengaku Tidak Bersalah Tipu Penerima Bantuan

 
     

Rasuah: Pemilik kilang tayar dijel sehari, didenda RM14,000

 
     
 
     
 

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

 
     
     
   
   
     
     
     
   
     
   
     
 

 
2018 BERNAMA. Semua Hak Cipta Terpelihara. Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan
Bahan ini tidak boleh diulang terbit, ulang siar, tulis kembali atau diulang edar melainkan dengan kebenaran bertulis dari pihak BERNAMA.
Paparan terbaik menggunakan Firefox 35.0.1 & Internet Explorer 8.0 dalam resolusi 1024 x 768 piksel