BERNAMA.com - MGF Terima Dana Untuk Program Pembangunan Akar Umbi
malay english mandarin arabic espanol fb tw ig

BERITA SUKAN


MGF Terima Dana Untuk Program Pembangunan Akar Umbi

Tarikh kemaskini: 08/03/2018
 

KUALA LUMPUR, 8 Mac (Bernama) -- Persekutuan Gimnastik Malaysia (MGF) hari ini menerima suntikan dana untuk terus meningkatkan program pembangunan gimnastiknya.

Presiden MGF Datuk Mohd Jaya Al Bakri berkata geran tiga tahun campur satu daripada Yayasan CIMB itu akan memfokuskan kepada pembangunan gimnastik secara keseluruhan iaitu gimnas, jurulatih dan hakim.

"Penajaan awal berjumlah RM550,000 setahun dan mungkin ditambah bergantung kepada kejayaan kolaborasi. Ini satu permulaan yang baik dan mungkin berkembang dari tahun ke tahun," katanya semasa ditemui selepas pelancaran Program Pembangunan Gimnastik CIMB-MGF di sini.

Perasmian pelancaran itu disempurnakan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

"Menerusi pembiayaan yang disalurkan Yayasan CIMB, kami akan memulakan program pembangunan pada usia awal. Kami akan menggunakan program ini untuk membangunkan gimnas kami bagi Sukan Komanwel dan Asia pada masa depan. Sasaran utama kami ialah Olimpik," katanya.

Katanya pada masa ini, atlet elit dan pelapis mereka disokong oleh Majlis Sukan Negara (MSN) dan Institut Sukan Negara namun sokongan itu tidak merangkumi gimnas yang berada di ranking rendah.

"Justeru menerusi kerjasama ini, MGF boleh membangunkan kumpulan gimnas yang lebih besar," katanya.

Sementara itu, Ketua Pengarah MSN Datuk Ahmad Shapawi yang ditemui pada majlis sama menyambut baik kerjasama pihak korporat dalam menyalurkan dana untuk program pembangunan sukan.

Katanya MSN juga sedia menyalurkan bantuan kepada Yayasan CIMB dalam meneroka program-program pembangunan yang baharu.

"Bukan hanya mewujudkan program pembangunan yang baharu tetapi juga memperkasakan lagi program-program sedia ada. Pemilihan sukan gimnastik itu sendiri satu keputusan yang tepat memandangkan Yayasan CIMB telahpun bersama dengan skuasy dan berbasikal serta sukan golf.

"MSN sentiasa mengalu-alukan syarikat korporat untuk bekerja bersama dalam membangunkan mana-mana sukan di negara ini," katanya.

-- BERNAMA
 
 
 

       Berita Utama Terdahulu