BERNAMA.com - PSM, UPM Meterai MoU Majukan Stadium Nasional Bukit Jalil
malay english mandarin arabic espanol fb tw ig

BERITA SUKAN


PSM, UPM Meterai MoU Majukan Stadium Nasional Bukit Jalil

Tarikh kemaskini: 08/03/2018
 
KUALA LUMPUR, 8 Mac (Bernama) -- Perbadanan Stadium Malaysia (PSM) dan Universiti Putra Malaysia (UPM) hari ini memeterai satu memorandum persefahaman (MoU) bertujuan memajukan bidang pengurusan dan penganjuran sukan di Stadium Nasional Bukit Jalil.

Ketua Pegawai Eksekutif PSM Azman Fahmi Osman berkata MoU tersebut merupakan satu bentuk kerjasama dan bakal memberi manfaat dalam pelbagai bidang seperti penyelidikan, perkongsian kepakaran yang merangkumi aspek pertaninan, reka bentuk, perhutanan dan hortikultur.

Menurut beliau, kerjasama strategik selama lima tahun di antara PSM dan UPM itu merupakan amalan yang sering dilakukan oleh negara-negara maju dalam usaha membentuk satu kemudahan sukan yang terancang.

"PSM memilih untuk berkolaborasi bersama UPM selepas mengambil kira latar belakang UPM yang merupakan sebuah universiti tertua dalam bidang pertanian yang diperakui kredibiliti dan kepakarannya dalam bidang pertanian hortikultur.

"Selain sebagai langkah memastikan rumput, landskap dan perkara lain yang berkaitan dengan hortikultur sentiasa dalam keadaan terbaik, usaha ini juga membolehkan kajian dibuat untuk meningkatkan lagi kualiti, ketahanan dan pemulihan bagi rumput di Stadium Nasional Bukit Jalil," katanya pada sidang media MoU tersebut di Stadium Nasional Bukit Jalil di sini.....
 
 
 

       Berita Utama Terdahulu