BERNAMA.com - "Turun Padang" Cara Pak Bakar
malay english mandarin arabic espanol fb tw ig

BERITA RENCANA


"Turun Padang" Cara Pak Bakar

Tarikh kemaskini: 08/03/2018
 

Dr Abu Bakar menunjukkan jalan yang diturap semula Foto Bernama
Oleh Fadzli Ramli

MELAKA (Bernama) -- Nampak seperti sesuatu yang agak klise apabila berbicara mengenai wakil rakyat "turun padang" terutamanya apabila bahang Pilihan Raya Umum (PRU) Ke-14 kini semakin panas terasa.

Namun bagi penduduk kawasan Parlimen Tangga Batu, kelibat anggota parlimen mereka iaitu Datuk Dr Abu Bakar Mohamad Diah turun padang melawat kawasan dan bertanya khabar bukan suatu senario yang terjadi apabila PRU Ke-14 semakin hampir. Sebaliknya ia suatu perkara harian yang biasa buat mereka.

Masakan tidak, beliau yang mesra dengan panggilan Pak Bakar di kalangan masyarakat setempat kawasan berkenaan, menjadikan aktiviti turun padang bagi melihat serta mendengar sendiri masalah dan keluhan rakyat sebagai rutin hampir setiap hari.

Beliau tidak meletakkan statusnya sebagai Timbalan Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi sebagai jurang pemisah dengan rakyat sejak mengemudi kawasan itu pada PRU Ke-13 lepas.

Malah kemesraan beliau dengan penduduk Tangga Batu bagaikan sahabat yang saling kenal-mengenali sejak sekian lamanya.

KEMEJA LENGAN PENDEK, SELIPAR JEPUN

Di sebalik kesibukan tugas sebagai Timbalan Menteri di pejabatnya di Putrajaya, Pak Bakar menempuh perjalanan lebih 130km hampir setiap hari untuk turun padang ke Tangga Batu setelah selesai tugas pejabat.

Berbaju kemeja lengan pendek dan berselipar jepun, Pak Bakar tidak kekok "meronda" sekitar kawasan parlimennya. Kedatangan beliau pasti disambut mesra di selang-seli gelak ketawa.

Senario Pak Bakar mengunjungi serta bertanya khabar dengan peniaga kecil goreng pisang, buah-buahan dan peniaga kuih jalanan. Beliau juga membeli dalam kuantiti yang banyak untuk diberikan kepada penduduk yang ditemui dalam aktiviti turun padangnya dan juga sudah menjadi satu kelaziman.

"Saya letakkan tekad bekerja sejak hari pertama saya menjadi ahli parlimen. Alhamdulillah saya sentiasa pegang tekad itu dan insya-Allah sampai bila-bila.

"Pada hari pertama saya menang saya kata warga Tangga Batu sentiasa di hati, jadi itu saya pegang dan apa masalah orang Tangga Batu insya-Allah saya akan dengar serta cuba sedaya upaya selesaikan, " katanya kepada Bernama.

Apa yang menarik perhatian penulis, Pak Bakar agak jarang bercakap mengenai usaha menarik pelaburan berjuta atau berbillion ke Parlimen Tangga Batu. Sebaliknya beliau meletakkan fokus untuk membela dan mendekati segala masalah rakyat, sesuatu yang pada penulis fokus amat baik bagi seorang wakil rakyat.

TIADA MASALAH RAKYAT KECIL

Menurut Pak Bakar, menyelesaikan masalah rakyat adalah tanggungjawab bagi setiap wakil rakyat yang dipilih justeru tiada istilah masalah rakyat yang besar atau kecil kerana semua masalah itu perlu diselesaikan bagi memastikan rakyat hidup selesa.

Beliau yang pernah menyandang jawatan Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi) Universiti Teknikal Malaysia Melaka berkata dengan turun padang, beliau dapat melihat sendiri dan memahami setiap permasalahan yang dihadapi rakyat seterusnya menyelesaikannya dengan berkesan supaya ia tidak berulang di masa hadapan.

"Memang ada masalah yang memerlukan masa untuk diselesaikan seperti permintaan untuk dewan atau surau itu kerana melibatkan banyak peruntukan malah di bawah kuasa agensi tertentu.

"Tetapi apa yang boleh diselesaikan dengan cepat itu jalan dulu, seperti jalan berlubang, longkang tersumbat, paip pecah dan tiada bekalan elektrik, kerana ini libatkan hidup rakyat seharian. Bila selesaikan ini hidup seharian rakyat tidak diganggu, " katanya.

Bukan itu sahaja, menerusi pemerhatian penulis Pak Bakar memberikan terus barangan keperluan seperti kerusi roda, tongkat, katil dan mesin rumput kepada rakyat di kawasan Tangga Batu.

Imej Pak Bakar membeli dan kemudian bersusah payah mengusung sendiri barangan tersebut untuk dimasukkan ke keretanya terutamanya kerusi roda telah sekian lama tular bukan sahaja kalangan penduduk Tangga Batu, malah rakyat Melaka keseluruhannya dan mengundang pujian daripada pelbagai pihak.

BERSILA ATAS JALAN

Selain imej Pak Bakar mengusung kerusi roda, imej dirinya bersila di atas jalan raya yang rosak memohon pihak bertanggungjawab membaiki jalan dengan segera turut tular di media sosial dan berita itu turut disiar akhbar tempatan.

Pada Februari 2016 dan terbaharu Disember tahun lepas, Pak Bakar memuatkan gambarnya duduk bersila di atas jalan raya yang rosak di Bukit Rambai dan Bukit Berlian di sini, dalam Facebook miliknya.

Pak Bakar dalam posting Facebooknya itu memohon supaya jalan itu dibaiki segera setelah aduan dikemukakan rakyat kepada agensi serta jabatan terlibat tidak menampakkan hasil, juga meminta semua pihak supaya lebih prihatin terhadap keperluan rakyat.

Tindakannya itu menurut beliau bukanlah suatu cara untuk meraih publisiti murahan atau memetik terus kata-katanya "saya bekerja bukan kerana nama dan saya mesti rajin, ", sebaliknya hanya mahu membantu menyelesaikan masalah yang dihadapi rakyat.

"Saya dapat tahu masalah rakyat daripada mereka sendiri yang secara sukarela memberitahu saya bukan sahaja masalah di tempat tinggal mereka tetapi masalah di kawasan tempat tinggal lain, orang Tangga Batu ini prihatin antara satu sama lain.

"Jadi saya akan bawa masalah ini kepada pengetahuan pihak bertanggungjawab antaranya PBT (Pihat Berkuasa Tempatan), saya lihat gerak kerja itu nampak berkesan. Alhamdulillah saya dapat selesaikan masalah rakyat dengan baik, " katanya.

Satu lagi perkara yang menarik perhatian penulis menceritakan kemesraan Pak Bakar ialah bagaimana penduduk Tangga Batu dan Melaka amnya boleh mengadakan pertemuan bagi membincangkan pelbagai masalah mereka bukan di pejabat mewah penuh protokol, sebaliknya di sebuah kedai mamak di kawasan Pusat Dagangan Antarabangsa Melaka di sini.

GERAK KERJA BERKESAN

Pak Bakar menceritakan beliau tidak boleh melaksanakan tanggungjawab berkhidmat untuk rakyat secara berseorangan tanpa pertolongan ramai penduduk yang secara sukarela akan menyampaikan kepadanya pelbagai isu untuk ditangani.

"Mereka ini banyak bantu saya, ada orang sakit bagi tahu, orang meninggal dunia pun mereka bagi tahu dan jika juga ada orang susah. Mereka sebenarnya tiada jawatan tetapi menyumbang kepada kita.

"Sampai ada kemalangan, jalan berlubang pun semua bagi tahu saya. Bagi saya mereka ini semuanya bekerja bukan kerana nama, " katanya.

Pak Bakar juga sering melawat rumah waris penduduk yang meninggal dunia tanpa mengira bangsa atau latar belakang, walaupun kunjungan itu agak terlewat setelah semua upacara pengkebumian selesai.

Berdasarkan statistik Daftar Pemilih Suku Kedua 2017 yang diwartakan pada 25 Ogos tahun lepas, Parlimen Tangga Batu mempunyai 84,713 pengundi berbanding 486,593 pengundi untuk keseluruhan negeri Melaka.

Pada PRU Ke-13, Abu Bakar yang mewakili Barisan Nasional memenangi kerusi Parlimen Tangga Batu apabila menewaskan Rahim Ali calon PKR dengan majoriti 15,633 undi.

Dengan khidmat cemerlang Pak Bakar menumpukan sepenuh tenaga membantu rakyat, tidak mustahil untuk beliau terus dipilih supaya dapat terus memberi khidmat bagi rakyat Parlimen Tangga Batu pada PRU Ke-14 kelak.

BERNAMA 
 
 

       Berita Utama Terdahulu