BERNAMA.com - Umur Lebih 20 Tahun Perlu Jalani Saringan Kesihatan
malay english mandarin arabic espanol fb tw ig

BERITA RENCANA


Umur Lebih 20 Tahun Perlu Jalani Saringan Kesihatan

Tarikh kemaskini: 07/03/2018
 
Oleh Nurrul Huda Ahmad Lutfi

ALOR SETAR (Bernama) -- Individu berumur seawal 20 tahun dan ke atas kini perlu menjalani pemeriksaan saringan kesihatan sekurang-kurangnya setahun sekali.

Namun jika terdapat sejarah keluarga bagi penyakit kronik atau mempunyai fakta risiko kesihatan seperti berat badan berlebihan mereka disarankan berbuat demikian sekerap enam bulan sekali.

Timbalan Presiden Persatuan Pakar-Pakar Perubatan Keluarga Malaysia Dr Sri Wahyu Taher berkata tindakan itu sebagai langkah untuk membuat pengesanan awal penyakit berisiko tinggi seperti diabetes serta tekanan darah tinggi.

Beliau, yang juga Pakar Perunding Perubatan Keluarga Klinik Kesihatan Simpang Kuala dekat sini, berkata ini kerana penyakit itu kini turut dikesan melibatkan populasi muda setelah didapati ada yang menghidap diabetes sewaktu menjalani saringan kesihatan.

"Berdasarkan statistik tahun lepas individu yang datang ke klinik ini sahaja untuk rawatan sebagai pesakit luar telah menunjukkan antara 15-20 peratus populasi berumur lebih 20 tahun berisiko tinggi terkena diabetes.....
 
 
 

       Berita Utama Terdahulu