BERNAMA.com - RISE Beri 'Sinar' Kepada OKU
malay english mandarin arabic espanol fb tw ig

BERITA RENCANA


RISE Beri 'Sinar' Kepada OKU

Tarikh kemaskini: 07/03/2018
 
Oleh Sakini Mohd Said

KLANG (Bernama) -- Hari ini Azila Alias, 45, bukan sahaja dikenali sebagai usahawan yang berjaya tetapi juga atlet paralimpik negara dalam sukan ping pong.

Beliau memenangi pingat gangsa sukan ping pong pada Sukan Para ASEAN (APG) pada 2017 yang berlangsung di Pusat Pameran dan Dagangan Antarabangsa Malaysia (Mitec)

Kehidupan insan yang bergelar "Orang Kelainan Upaya" (OKU) ini sudah jauh berubah berbanding 14 tahun lepas apabila beliau terpaksa berhenti kerja kerana komplikasi kesihatan dan sukar mencari pekerjaan baru.

"Bukan mudah untuk OKU mendapat pekerjaan kerana masih ada yang menganggap mereka tidak akan mampu melakukan kerja seperti manusia normal.

"Ada juga majikan yang turut memberikan pelbagai alasan sedangkan persekitaran pejabat mesra OKU," Azila Alias yang berkerusi roda berkongsi pengalaman pahitnya dengan Bernama dalam satu wawancara baru-baru ini.

Menurut Azila, paling membuatkan beliau terasa hati ialah kata-kata sindiran seorang pengurus sumber manusia di sebuah syarikat swasta terkenal.....
 
 
 

       Berita Utama Terdahulu