BERNAMA.com - Kolum: PRU14 Malaysia Dijangka Berhadapan Trend 'Facebook Election'
malay english mandarin arabic espanol fb tw ig

BERITA RENCANA


Kolum: PRU14 Malaysia Dijangka Berhadapan Trend 'Facebook Election'

Tarikh kemaskini: 06/03/2018
 
Oleh Prof. Madya. Dr. Sara A/P Chinnasamy

Prof. Madya. Dr. Sara A/P Chinnasamy, Penganalisis Politik & Media Sosial dari Fakulti Komunikasi & Pengajian Media, Universiti Teknologi Mara (UiTM)

KUALA LUMPUR (Bernama) -- PRU Malaysia yang ke-14 yang bakal diadakan akan berunsur 'Facebook Election' berikutan populariti media platform ini yang menyalurkan maklumat yang lebih banyak berbanding dengan platform-platform media sosial yang lain seperti Twitter dan Instagram.

World Internet Stats merekodkan bilangan populasi Malaysia hampir mencecah 31 juta manakala pengguna platform Facebook negara sahaja mencecah hampir 20 juta. Ini menunjukkan hampir dua per tiga daripada populasi masyarakat kita lebih terdedah kepada penggunaan Facebook terutamanya di dalam menyalur dan berkongsi maklumat secara online apatah lagi trend ini akan berkali ganda semasa musim PRU.

Ia juga banyak berkait rapat dengan elemen-elemen yang mampu disalurkan oleh platform ini berbanding platform media sosial lain seperti versi berita online oleh pemberitaan agensi media perdana mahu pun internet media persendirian, portal personal blog, interactive video mahu pun muatan video peribadi yang dimuat oleh netizen yang mempunyai luahan pendapat tersendiri, dan unsur lain yang dimuat, dikongsi banyak kali. Ia lebih cepat mendapat respons daripada netizen.

Amerika Syarikat suatu ketika dahulu pernah mencatat status 'internet election' pada tahun 2004 berikutan penggunaan email yang tinggi pada Presidential Election 2004 oleh pemimpin-pemimpin politik mereka di dalam menghubungi sasaran pengundi mereka di sesuatu kawasan.

Tahun 2008 Presidential Election pula menyaksikan trend 'media social election' berikutan penggunaan Twitter dan Facebook yang tinggi dalam kalangan para sukarelawan Obama.....
 
 
 

       Berita Utama Terdahulu