BERNAMA.com - Aktiviti Berkebun Harmonikan Kawasan PPR
malay english mandarin arabic espanol fb tw ig

BERITA RENCANA


Aktiviti Berkebun Harmonikan Kawasan PPR

Tarikh kemaskini: 02/03/2018
 

Oleh Kurniawati Kamarudin

KUALA LUMPUR (Bernama) -- Kawasan PPR atau Program Perumahan Rakyat sememangnya tidak sepi daripada pelbagai masalah termasuk isu pembuangan sampah, ruang letak kereta yang tidak mencukupi dan gejala sosial termasuk dadah.

Stigma masyarakat atau pandangan serong segelintir pihak terhadap kawasan kediaman ini sedikit sebanyak menimbulkan tekanan dalam kalangan penghuninya.

Keadaan ini membuatkan penghuni PPR Seri Semarak mengambil inisiatif untuk menaikkan imej persekitaran kediaman mereka. Usaha itu juga bukan sahaja mampu menukar tanggapan negatif masyarakat tetapi meningkatkan hubungan kejiranan sesama penduduk dan mampu mewujudkan suasana kehidupan yang harmoni.

Inisiatif yang sudah tentunya boleh diteladani ini ialah melakukan kegiatan bercucuk tanam di sekitar kawasan perumahan yang dimulakan sejak dua tahun lepas.

Setakat ini, seramai 120 penghuni PPR Seri Semarak terlibat dalam kegiatan berkebun ini, dengan mengusahakan tanah seluas sekitar 900 kaki persegi dengan menanam sayur-sayuran, herba serta ulam-ulaman.....
 
 
 

       Berita Utama Terdahulu