BERNAMA.com - Kepakaran Kenalpasti Lebih 50 Senjata Api
malay english mandarin arabic espanol fb tw ig

BERITA RENCANA


Kepakaran Kenalpasti Lebih 50 Senjata Api

Tarikh kemaskini: 19/02/2018
 
Oleh Zalina Maizan Ngah

KUALA TERENGGANU (Bernama) -- Sekilas ikan di air, sudah tahu jantan betinanya - peribahasa yang paling tepat dalam menggambarkan kepakaran seseorang untuk mengenali sesuatu hanya dengan melihat bentuk fizikal luaran sahaja.

Ia kepakaran yang dimiliki Komander Unit Pemusnahan Bom Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Terengganu, ASP Amin Sidek yang mahir mengenalpasti lebih 50 jenis senjata api, keluaran pelbagai negara termasuk fungsi setiap satunya dengan terperinci.

Menerusi temubual khas bersama Bernama, Amin berkata kepakaran yang diperoleh bukanlah dalam tempoh singkat, sebaliknya 'belajar' sepanjang 28 tahun bertugas dengan Polis DiRaja Malaysia dan dengan rendah diri mengakui masih lagi dalam proses pembelajaran.

Sepanjang 21 tahun bertugas dalam Unit Persenjataan dan enam tahun berkhidmat dalam unit Pasukan Gerakan Am, beliau menjadi tenaga pengajar untuk mengendalikan latihan senjata api kepada anggota lain supaya kesemua mereka mahir mengendalikan senjata api.

Kepakaran mengenalpasti dan mengendalikan lebih 50 senjata itu adalah penting buat beliau yang sentiasa menjadi 'pakar rujuk' dalam segala hal berkaitan senjata api bukan sahaja dalam kalangan anggota baharu malah mereka yang sudah berpengalaman.....
 
 
 

       Berita Utama Terdahulu