Mohammad Hashim, Azizan terima anugerah khas Hadhari Global Award [ 25m ago ]

Penilaian Semula Produk Berdaftar Yang Mengandungi Bahan Aktif Ranitidine Berikutan Pengesanan Impurity N-Nitrosodimethylamine (NDMA)

Tarikh kemaskini: 20/09/2019
KUALA LUMPUR, 20 Sept (Bernama) -- Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) telah menerima makluman daripada Health Science Authority (HSA) Singapura berkenaan pengesanan impuriti N-Nitrosodimethylamine (NDMA) paras rendah di dalam produk-produk ubat Ranitidine. Walaubagaimanapun, sehingga kini, hanya negara Singapura sahaja yang telah membuat tindakan memanggil balik bagi lapan (8) jenama produk Ranitidine yang terlibat. Pihak European Medicines Agency (EMA) dan US Food Drug Authority (USFDA) masih meneliti dan menilai produk-produk tersebut.

Semakan Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA) KKM mendapati hanya empat (4) jenama produk daripada produk-produk yang ditarik balik oleh HSA adalah berdaftar di Malaysia. Maklumat produk-produk tersebut adalah seperti yang disenaraikan dalam Jadual 1. Syarikat-syarikat terbabit telah diarah menghentikan pengedaran dan pembekalan produk-produk ini sehingga siasatan dan penilaian oleh NPRA selesai untuk keputusan selanjutnya mengenai perkara ini.Untuk teks penuh, sila klik di sini

       Berita Utama Terdahulu