MFL nafi bakal serah geran tahunan Liga Malaysia Ogos ini [ 1m ago ]

Agenda klasterisasi rancakkan ekonomi Selangor - Amirudin Shari

Tarikh kemaskini: 17/02/2019
Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah (tengah) bersama Raja Muda Selangor Tengku Amir Shah Sultan Sharafuddin Idris Shah (kiri) berkenan memukul gendang simbolik merasmikan majlis Rumah Terbuka Tahun Baharu Cina Peringkat Negeri Selangor 2019 di Dataran Petaling Jaya hari ini. Hadir sama Menteri Besar Selangor Amirudin Shari (kanan).
KUALA LUMPUR, 16 Feb (Bernama) -- Agenda klasterisasi yang dilaksanakan melalui Belanjawan Negeri Selangor 2019 telah memberi impak positif dalam merancakkan ekonomi negeri.

Menegaskan demikian Menteri Besar Amirudin Shari berkata agenda itu dirangka bagi menarik lebih ramai pelabur asing ke Selangor dalam usaha menjadikannya 'negeri emas'.

"Antara inisiatif kita lancarkan ketika Belanjawan 2019 pada 23 Nov tahun lalu adalah agenda klasterisasi yang mana ia menfokuskan untuk menarik lebih banyak pelabur asing ke negeri ini.

"Awal tahun ini Selangor menerima pelaburan bernilai RM900 juta daripada syarikat barangan dekorasi rumah dari Sweden, IKEA yang sedang membina pusat pengedaran mereka yang ketiga terbesar di dunia di Pulau Indah, dan juga syarikat dari Jepun, Daiso Industry yang melaburkan RM250 juta untuk membangunkan pusat pengedaran serantau mereka di Pelabuhan Klang," katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada majlis Rumah Terbuka Sempena Tahun Baharu Cina Peringkat Negeri Selangor di Dataran Petaling Jaya, di sini, hari ini.

Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah berkenan menghadiri majlis itu.

Baginda diiringi Tengku Permaisuri Selangor Tengku Permaisuri Norashikin dan Raja Muda Selangor Tengku Amir Shah Sultan Sharafuddin Idris Shah.

-- BERNAMA       Berita Utama Terdahulu