malay english mandarin arabic espanol fb tw ig

Hanya 12 peratus entiti perniagaan usahawan bumiputera bertaraf makro

Tarikh kemaskini: 14/03/2018
 
KUALA LUMPUR, 14 Mac (Bernama) -- Walaupun pelbagai usaha dilaksanakan kerajaan untuk memartabatkan keusahawanan Bumiputera, termasuk mewujudkan Komuniti Perdagangan dan Perindustrian Bumiputera (BCIC), hanya 12 peratus sahaja entiti perniagaan Bumiputera daripada keseleluruhan 354,699, kini bertaraf makro.

Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Ahmad Maslan berkata, 88 peratus daripada jumlah syarikat usahawan Bumiputera bertaraf mikro, iaitu syarikat yang mempunyai lima pekerja dan ke bawah serta pendapatan tahunan mereka tidak melebihi RM300,000.

Katanya masyarakat Bumiputera merangkumi 68 peratus daripada penduduk Malaysia.

Beliau berkata, daripada jumlah itu, pemilikian entiti perniagaan perusahaan kecil dan sederhana (PKS) milik usahawan Bumiputera hanya 39.1 peratus daripada jumlah keseluruhan 907,065 entiti perniagaan.

"Jadi ada banyak lagi kerja untuk kita melaksanakan pembangunan BCIC. Kita telah meletakkan bahagian pembangunan usahawan Bumiputera di semua kementerian dan diketuai oleh Timbalan Ketua Setiausaha kementerian masing-masing.....

 
 
 
 
 

       Berita Utama Terdahulu