malay english mandarin arabic espanol fb tw ig

Kawal Selia Perubatan Tradisional, Komplementari

Tarikh kemaskini: 14/03/2018
 
KUALA LUMPUR, 13 Mac (Bernama) -- Rangka Tindakan Perubatan Tradisional dan Komplementari (T&CM) yang dilancarkan hari ini antara lain bertujuan memudahkan urusan kawal selia, integrasi dan pembangunan ekonomi industri T&CM bagi menjamin ia dapat menyumbang secara optimum kepada sistem penjagaan kesihatan di negara ini.

Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr S. Subramaniam berkata rangka tindakan itu juga bertujuan mencapai matlamat ekonomi dan sosiobudaya, memaksimumkan capaian sistem kesihatan terhadap liputan kesihatan universal serta meningkatkan kesejahteraan rakyat Malaysia.

"Rangka tindakan ini disusuli dengan penguatkuasaan Akta Perubatan Tradisionl dan Komplementari 2016 (Akta 775). Akta ini menjadi pemangkin bagi kemajuan dalam pelbagai aspek, terutama penyeldiikan, pembinaan keupayaan, tadbir urus, pendidikan dan kawal selia produk T&CM.

"Oleh kerana perkembangan ini menjadi semakin kompleks, sengit dan pelbagai, maka terdapat keperluan mendesak untuk melihatnya melalui gambaran lebih luas, memikirkannya dari segi jangka panjang dan melaksanakan tindakan secara bersepadu.

"Maka, rangka tindakan T&CM akan memenuhi tujuan itu," katanya selepas melancarkan Rangka Tindakan T&CM 2018-2027 (Penjagaan Kesihatan), di sini hari ini.....

 
 
 
 
 

       Berita Utama Terdahulu