malay english mandarin arabic espanol fb tw ig

Cagamas terbit CMTN RM750 Juta, CCP RM500 Juta

Tarikh kemaskini: 14/03/2018
 
KUALA LUMPUR, 14 Mac (Bernama) -- Perbadanan gadai janji kebangsaan, Cagamas Bhd, hari ini mengumumkan terbitan merangkumi Nota Jangka Sederhana Konvensional (CMTN) dua tahun bernilai RM750 juta dan Kertas Komersial Konvensional (CCP) tiga bulan bernilai RM500 juta.

Hasil daripada terbitan itu akan digunakan untuk membiayai pembelian pinjaman gadai janji daripada sistem kewangan, kata syarikat itu dalam satu kenyataan hari ini.

Presiden/Ketua Pegawai Eksekutifnya, Datuk Chung Chee Leong berkata CMTN yang telah dimuktamadkan menerusi proses tawaran harga, menerima sambutan yang amat menggalakkan daripada pelabur dan membolehkan syarikat itu meningkatkan terbitan sebanyak 50 peratus daripada saiz awal RM500 juta kepada angka akhir sebanyak RM750 juta.

"Peningkatan permintaan itu jelas memaparkan kekukuhan pasaran domestik. Senarai tempahan jual beli itu turut mendapat langganan yang baik daripada kumpulan pelbagai pelabur dengan pulangan akhir harganya pada tebaran 25 mata asas bagi tukaran kadar faedah dua tahun," katanya.

Chung berkata, sambutan daripada pelabur di Singapura turut mengukuhkan lagi keyakinan berterusan terhadap nama dan kekukuhan kredit syarikat."Permintaan terhadap instrumen pendapatan tetap bagi tempoh lebih singkat seperti kertas komersial telah meningkat berikutan ketidaktentuan kadar jangka panjang yang ketara di peringkat global," katanya.....

 
 
 
 
 

       Berita Utama Terdahulu