malay english mandarin arabic espanol fb tw ig

Sultan Ahmad Shah Dinobat Tokoh Sukan ASN 2017

Tarikh kemaskini: 13/03/2018
 
KUALA LUMPUR, 13 Mac (Bernama) -- Atas jasa dan bakti yang dicurahkan sepanjang dua dekad selaku Presiden Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Sultan Pahang Sultan Ahmad Shah hari ini dinobat sebagai penerima Anugerah Tokoh Sukan pada malam Anugerah Sukan Negara 2017 (ASN 2017).

Sumbangan baginda sejak mengemudi badan induk itu pada 1984 tidak dapat dinafikan selepas kejayaan demi kejayaan berjaya diraih skuad kebangsaan sehingga berjaya menduduki ranking ke-79 dunia pada tahun 1993 yang juga merupakan pencapaian terbaik negara sehingga kini.

Peranan baginda yang juga Yang di-Pertuan Agong ketujuh dalam memantapkan kancah saingan Liga Malaysia (Liga-M) jelas terbukti selepas memperkenalkan Piala Sumbangsih atau dikenali sebagai Piala Sultan Haji Ahmad Shah pada tahun 1984 yang menjadi aksi pembuka tirai bagi saingan liga berkenaan.

Selain memikul tanggungjawab selaku Presiden FAM, baginda turut dilantik sebagai Presiden Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC) pada tahun 1994-2002 dan antara sumbangan terbesar baginda adalah kejayaan menempatkan ibu pejabat AFC di Kuala Lumpur.

Sumbangan baginda dalam membangunkan sukan bola sepak dibuktikan dengan kebangkitan skuad Bawah 23 Tahun (B-23) negara yang berjaya menamatkan kemarau 20 tahun ibu segala pingat pada temasya Sukan SEA Laos 2009 sebelum mempertahankan kilauan emas itu pada edisi 2011 di Palembang, Indonesia.....

 
 
 
 
 

       Berita Utama Terdahulu